Belföld | mélyszegénység közlemény
2012. november 29. 11:59

Négymillió szegény országa: kenyér vagy fűtés?

Megélhetési válság fenyeget az élelmiszerárak drasztikus emelkedése miatt.  

Olyan jelentős élelmiszerár-emelkedés előtt állunk, mely itt, a négymillió szegény országában katasztrófával ér fel. A Fidesz-kormány bukott politikája oda vezetett, hogy akik jelenleg is a szegénységi küszöb környékén élnek, képtelenek lesznek megvásárolni maguknak a legalapvetőbb élelmiszereket.

Miközben a reálbérek egy év alatt 5,5 százalékkal csökkentek, addig az Agrárgazdasági Kutató Intézet számításai szerint a következő fél évben összességében tíz százalékkal lesznek drágábbak az élelmiszerek. A tej ára 20 százalékkal, a kenyéré 15 százalékkal emelkedik, a disznóhús 10, a csirke 8 százalékkal lesz drágább.

Az Orbán- kormány gazdaságpolitikája már így is kifosztotta az emberek pénztárcáját, tömegek képtelenek fizetni a rezsijüket, nem tudják törleszteni a hiteleiket, és huszonkét év legnagyobb megszorításait kell nyögniük.

Ilyen helyzetben az élelmiszerek nagymértékű drágulása súlyos megélhetési válságot okozhat, családok milliói kerülhetnek csődhelyzetbe. Egyre több család fogja feltenni a kegyetlen kérdést: kenyeret vegyek vagy fűtésszámlát fizessek?

Az MSZP követeli a kormánytól, hogy az emberek érdekében változtasson megszorító, a szegényeket sújtó politikáján! Vagy ha ez nem megy, bízza az MSZP-re az ország vezetését, hogy végigvihesse a társadalmi szolidaritáson alapuló gazdasági növekedést szolgáló, progresszív gazdaságpolitikai koncepcióját.

Józsa István,
országgyűlési képviselő