hiroshir.hu | Belföld
2012. december 18. 17:01

Négymillió szegény országa lettünk

Kecskeméten járt Tabajdi Csaba. Az MSZP Európai Parlamenti képviselője három témát emelt ki sajtótájékoztatóján: a szegénység aggasztó arányát, a felhasználatlan Európai Uniós forrásokat és a politikai megbékélés fontosságát.


Tabajdi Csaba, Az MSZP Európai Parlamenti képviselője december 7-én tartott sajtótájékoztatót Kecskeméten, ahol az egyik legaggasztóbb problémának az Európában egyre riasztóbb méreteket öltő szegénységet nevezte. – Hazánk a szegénységi lista végén van. Mindössze négy Uniós tagállam, Bulgária, Románia, Lettország és Litvánia van mögöttünk. A statisztikák szerint a magyar társadalom 31 százaléka rendkívül nehéz helyzetben él. Négymillióan a létminimum alatt, ebből 1,2 millióan a szegénységi küszöb alatt. Ez a helyzet tarthatatlan és tűrhetetlen. Olyan szociál- és gazdaságpolitikára van szükség, ami esélyt ad arra, hogy ebből a szegénységből kiemeljük az embereket. Gondolnunk kell a rokkantnyugdíjasokra is, akikkel szemben rendkívül méltánytalan dolgok történtek – emelte ki Tabajdi Csaba.

Az Európai Parlamenti képviselő hangsúlyozta: a Fidesz IMF-fel vívott, kuruckodó szabadságharcával több mint 1000 milliárd forintot elvesztettünk. Rendkívül aggasztónak nevezte azt is, hogy 2500 milliárd forint uniós forrás ragadt bent a 2007-2014-es ciklusban. Nagyon fontos lenne, hogy Magyarország fel tudja használni ezt a rendelkezésre álló összeget.

- Jelen pillanatban azért folyik a harc mind az Európai Parlamentben, mind kormányzati szinten, hogy Magyarországot ne érje túlzott csökkentés a következő ciklus támogatásai tekintetében. Ezért pártállástól függetlenül vállvetve harcolnak a képviselők. Érdekünk, hogy megőrizzük azt a pozíciót, amit a szocialista kormány elért, uniós szinten ugyanis a második helyen vagyunk Csehország után az egy főre jutó támogatások tekintetében – jelentette ki Tabajdi Csaba.

A képviselő szerint Magyarországon nem csak a szegények és a gazdagok közötti különbség öltött aggasztó méreteket, hanem a politikai megosztottság is. – Így nem lehet nemzeti érdeket érvényesíteni. Éppen ezért az MSZP programjának kulcsszava a megbékélés. Vissza kellene térni a normális keretek közé, ahol közéletet, családokat, barátságokat nem szakít szét az a politikai acsarkodás és gyűlölködés, ami 2002 után kialakult – hívta fel a figyelmet Tabajdi Csaba.

Az Európai Parlamenti képviselő kiemelte, egyetért Király Józsefnek, az MSZP megyei elnökének azzal a kezdeményezésével, hogy készüljön egy Duna-Tisza program. Úgy véli, hogy bár Kecskemét a Mercedessel ott van a világ élvonalában, de a városhatártól alig 10-15 kilométerre ott van a falusi nyomor.

A sajtótájékoztató után Tabajdi Csaba a Wojtyla Barátságközpontba ment, ahol százhúsz rászorulónak ajánlott fel ebédet.