mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2022. január 14. 14:48

Néhány cikk 3 hónapos árbefagyasztása helyett a valódi megoldás az ÁFA-csökkentés!

Néhány cikk 3 hónapos árbefagyasztása helyett a valódi megoldás az ÁFA-csökkentés!
Kvázi beismerve, hogy a gazdaság tragikus állapotban van, Odáig süllyedt a fideszes kormány, hogy a választást néhány, októberi árú csirkefarháttal akarják megnyerni. Utána persze ismét elszabadítanák az árakat, ezért kell kormányváltás.

Az, hogy a bukásra álló fideszes kormány három hónapra az októberi szintre állítja néhány alapvető élelmiszer árát, fenntarthatatlan. A termelők kénytelenek ugyanis más cikkeken ugyanúgy az emberekre hárítani a bevételkiesést vagy épp elbocsátani a munkavállalókat. Az április 3-a után is működő megoldás az ennél sokkal szélesebb termékkört érintő ÁFA-csökkentés lenne – mondta el Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese csütörtök este az ATV Egyenes beszéd című műsorában az aznapi kormányinfón elhangzottakra reagálva.

„Az a kormány, amely 3 hónappal a választások előtt kap a szívéhez, hogy „jé, hát itt az emberek nem tudják megfizetni az alapvető élelmiszereket”, az a kormány szerintem már ettől egymagában bukásra lenne ítéltetve egy normális országban” – mutatott rá Harangozó.

A szocialista politikus felidézte az MSZP, szerinte jóval üdvözítőbb, kilenc alakalommal is benyújtott és lesöpört javaslatát, az ÁFA-csökkentést. „Hadd mondjam a margarint, amelyik 60, vagy az étolajat, amelyik 43 százalékkal kerül többe, mint egy évvel ezelőtt. (…) Vállaljuk, hogy kormányváltás után ezt [az ÁFA-csökkentést] meglépjük, függetlenül a kormány mostani intézkedéseitől”.

Harangozó figyelmeztetett, az árakat ugyan be lehet fagyasztani hatóságilag, de a veszteséget nem, ezért a kérdés az, hogy a számlát ki fizeti majd ki a végén, a termelő vagy a kiskereskedő. „A kormány nem azt a döntést hozza meg, hogy az áfát, az adóbevételeket lejjebb viszem, hogy alacsonyabbak legyenek az árak. Nézzük meg Lengyelország példáját – meg merték ezt lépni egyébként –, hanem azt mondja, hogy valaki nyelje le ezt a veszteséget”!

Bejelentette, „A hatósági árral nekünk nem az lesz a megoldásunk, hogy ezt fenntarthatatlan módon fenntartjuk, hanem az, hogy meglépjük azt, amit évek óta a Parlament elé is beviszünk, és hiszünk is benne, hogy az alapvető élelmiszerek áfáján, például minden egyes kiló kenyéren, nem nyerészkedhet 27%-ot a magyar állam”.

Hozzátette, a demokratikus ellenzék célja az, hogy ne csak az alapvető élelmiszerek teljes köre legyen 5% áfás, hanem az egészségmegőrzés célját szolgáló élelmiszerek is. „Micsoda költség az, ha valaki ma gluténérzékeny. Mennyiért vesz egy fél kiló kenyeret? Pedig nem tehet róla, (…) ő nem tud mást enni.

Tehát van egy olyan kör, amiben szinten ezeket az eszközöket kell használni, mint ahogy nálunk sokkal fejlettebb, sokkal–sokkal gazdagabb országok az alacsony áfa-kulcsot gyermeknevelés, főleg pici babanevelés, női higiénia területén, meg olyan társadalmi kérdéseknél is használják, ami nem feltétlen csak, sőt egyáltalán nem gazdasági kérdés. Ez arról szól, hogy aki nehezebb sorban van, azt ne vágjuk el attól, hogy az alapvető dolgokhoz hozzáférjen” – hangsúlyozta végezetül az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Kapcsolódó párttagok