2012. április 27. 13:31

Néhány pontosítás az Orosházi Élet mai cikkéhez

Az Orosházi Élet mai számában tudósítás jelent meg az április 20-i testületi ülésről. Ennek egyik napirendi pontja kapcsán a következőt írják: „A közfoglalkoztatottak többek közt az önkormányzati iskolában, a könyvtárban, a múzeumban, a városüzemeltetésnél végeztek munkát, segédmunkásként 74 ezer, szakmunkásként 94 ezer forintért.”

Ezzel kapcsolatban néhány pontosítást tennék:

1. Az Olvasóban könnyen az a téves képzet keletkezhet, hogy a közfoglalkoztatottak ennyi pénzt kaptak kézhez. Ez nem igaz, hiszen ezek bruttó összegek.

2. A bruttó összegek is rosszul szerepelnek, a valós ennél kevesebb. (Ez nem az újságíró tévedése, már az előterjesztésben is rosszul volt feltüntetve.) A nettó összegek: 60.260, illetve 47.020 Ft, amiből csak a Fidesz szerint lehet megélni.

3. Valójában ennyit is csak az kap, aki olyan szerencsés, hogy 8 órában dolgozik. Kevesebb óraszámmal ennél arányosan kevesebb bér jár – természetesen. Ráadásul az új rendszerben az is heti kifizetéssel, elosztva. Tehát ha valaki 4 órás segédmunkás, az nagyjából 5 ezer forintot kap hetente.


Azért tartottam ezt fontosnak pontosítani, mert jó előre lehetett látni, hogy a 2010. év után 2011-re felére csökkentett, közfoglalkoztatásra fordítható keretből ugyanaz a program nem valósítható meg. Ezt a két számot – 2010-ben mintegy 312 millió, 2011-ben hozzávetőleg 120 millió forint – tartalmazza a tudósítás. 2010-ben még a szocialista kormány által elkezdett programot vitte végig a Fidesz, a kormányváltás ellenére is, nagyon helyesen. Országosan 2010-ben 125, míg 2011-ben már ennek nagyjából csak a fele, 64 milliárd forint jutott közfoglalkoztatásra.

A végén, egy év elteltével ki lehet tehát mutatni, hogy 2010-hez képest 180 emberrel többet foglalkoztattak Orosházán ebben a programban, na de hogyan? Ezért bíráltam az előterjesztést, amely ezen az egy számon kívül a beltartalmába nem adott betekintést, ellentétben az egy évvel korábbi előterjesztéssel, amely 2010-ről szólt. Milyen volt a foglalkoztatottak belső aránya 2011-ben 8-6-4 órás foglalkoztatottság tekintetében? Mennyi volt az átlagosan kifizetett bér? Mennyi volt a foglalkoztatás átlagos időtartama? Mennyi volt az élőmunkával létrehozott érték? Stb.

Ezért lett volna jó, a valós összehasonlításért, ha tartalmasabb előterjesztést tett volna le az ügyben a polgármester az asztalra, vagy ha a feltett kérdésekre az ülésen válaszol. Nem véletlen, hogy nem tette. A kép közelről ugyanis egyáltalán nem olyan rózsás, mint azt láttatni szeretné.

Orosháza, 2012. április 27.

Füvesi Sándor
önkormányzati képviselő