2011. december 21. 14:06

Nehéz a feladat, de az Európai Parlament mindent megtesz az euróválság megoldásáért

„Szenvedélyes és konstruktív vita zajlott az Európai Parlament Gazdasági és Alkotmányügyi Bizottságának együttes ülésén az euróválság megoldása érdekében megfogalmazott tanácsi dokumentumról” – foglalta össze az ülés eredményét dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő.

Kedden késő este – rendhagyó módon – a témában érintett két parlamenti szakbizottság együttes ülést tartott, amelyen a decemberi európai tanácsi ülésen elfogadott határozatról, és az eurózóna megmentése érdekében elkészített tervezetről mondták el véleményüket a képviselők.

„Abban mindenki egyetértett, hogy a legfontosabb eredmény a gazdasági kormányzást megerősítő, hat jogszabályból álló csomag, amelyet a magyar elnökség hat hónapja alatt vitattak meg. Vita a kormányközi megállapodásról és az abból kimaradó országok helyzetéről volt” - mondta Gurmai Zita.

Többen jelezték, hogy részleteiben is vizsgálni kell a kormányközi megállapodás lehetséges következményeit, és ebből a döntéshozatali folyamatból nem szabad kihagyni az Európai Parlamentet. Ennek érdekében, az EP három tagú képviselői delegációt állított fel Elmar Brok néppárti, Roberto Gualtieri szocialista és Guy Verhofstad liberális képviselők részvételével. Ők képviselik az EP álláspontját az intézményközi egyeztetésen.

„Minden álláspontot látnunk kell, legyen az nemzeti, politikai, vagy közösségi. Valamennyi szempontot mérlegelünk. De ezzel párhuzamosan, mindent meg kell tennünk azért, hogy az európai intézmények gyorsan, hatékonyan reagáljanak, és egységesen lépjenek fel az európai integráció érdekében. Ennek egyik fontos eleme volt a keddi ülés” – vázolta Gurmai Zita.