2012. február 14. 11:56

Nehéz helyzetben a magyar rokkantnyugdíjasok

Az emberek megértik, ha meg kell húzni a nadrágszíjat, de azt nem, hogy miért csak a szegényeknek - hívta fel a figyelmet Göncz Kinga az EP hétfői plenáris ülésén elhangzott egyperces felszólalásában. A szocialista EP-képviselő a rokkantnyugdíjasok ellátásának megvonását célzó magyar kormányzati intézkedésekre hívta fel a képviselők figyelmét.

"A gazdasági válság következményeit Európa szerte a társadalom legsérülékenyebb csoportjai szenvedik meg a legsúlyosabban. Fokozottan így van ez manapság Magyarországon, ahol az egykulcsos adó és a jómódúaknak kedvező családpolitikai intézkedések hatalmas hiányt okoztak a költségvetésben, és a kormány ezt a korábban megállapított rokkantnyugdíjak megvonásával is készül pótolni. A megváltozott munkaképességű emberek biztosítási alapú, szolgálati évek alapján járó ellátását alakítja alacsonyabb, segély jellegű ellátássá" - hangsúlyozta Göncz Kinga. A képviselő hozzátette: a kormányzati intézkedések következtében sokan közülük jövedelem nélkül maradnak, ha nem találnak munkát azon a munkaerőpiacon, amely az egészségesek tömegeit sem tudja felszívni.

"A kormányzati kommunikáció közben egy haszontalan, dolgozni nem akaró rétegről, visszaélésekről, csalásról szól. Számtalan levélben kérnek, hogy ismertessem meg az Európai Parlamenttel ezeknek a reményvesztett embereknek a helyzetét. Ahogyan egy levélíró fogalmazott: 'Megértem, hogy meg kell húzni a nadrágszíjat, de ebben az országban ez mostanában valahogy csak a szegény emberekre vonatkozik".