mszp.hu | Belföld
2022. július 23. 19:14

Nehéz helyzetben az egyetemisták: megfizethetetlenek az albérletárak – állami bérlakásprogramra van szükség!

A felvételi ponthatárok kihirdetését követően az egyetemisták és családjaik újabb problémával szembesülnek, túl kevés a kollégiumi férőhelyek száma, az albérletek ára pedig már most az egekben. A KSH adatai szerint tavasszal az átlagos bérleti díjak 23,4%-kal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

Az egyre magasabb bérleti díjak mellett a családoknak még a Fidesz által bejelentett rezsiáremelést is ki kell gazdálkodniuk. Dilettáns improvizáció, amit Orbánék művelnek, és ennek árát a magyar családokkal fizettetik meg.

Az elszabaduló árak, az emelkedő infláció, a szükségtelen rezsiemelés és az alacsony fizetések miatt már most rengeteg embernek okoz kihívást a megfelelő lakhatás biztosítása.

Ezért mondja az MSZP, hogy a lakhatási válság felszámolására egy szociális alapokon nyugvó, mindenki számára hozzáférhető rendszert kellene létrehozni, amely magába foglalja a bérlakások építését és az állami lakások felújítását is, valamint az alacsonyabb lakbérek és lakásárak érdekében lakáskiadási adókedvezmény alkalmazását.

Az MSZP ezért szorgalmazza, hogy induljon átfogó bérlakásépítési program. A fiatalok életkezdéséhez, az egyetemisták lakhatásához ugyanis olyan bérlakásokra lenne szükség, ahol az alacsony rezsit kezdő fizetés vagy diákmunka vállalása mellett is ki tudják gazdálkodni. Emellett a kollégiumi férőhelyek radikális bővítésére is szükség van.

A Fidesznek 12 éve lett volna megvalósítani egy átfogó bérlakásépítési programot, nem tette, így évről évre egyre nehezebb helyzetben vannak a továbbtanulni vágyó fiatalok.

MSZP