mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. december 22. 15:49

Nehéz karácsonnyal indul a tél, a tavaszi kormányváltás után viszont mindenkinek több marad a zsebében!

Nehéz karácsonnyal indul a tél, a tavaszi kormányváltás után viszont mindenkinek több marad a zsebében!
Az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése mindenkinek segítene, az SZJA-csökkentéssel, illetve a gyermekszegénység célzott felszámolásával pedig plusz segítséget kapna több mint 2,3 millió család.

A táradalom alul lévő nagytöbbségére is vonatkozó adócsökkentésekre épülő modell nem jelent érdemi kiesést az újraelosztásban, hiszen ezekkel arányosan nő a fogyasztás is – mondta el szerdai online sajtótájékoztatóján Korózs Lajos, az Országgyűlés Népjóléti bizottságának szocialista elnöke és Gér Mihály, önkormányzati képviselő, gyermekvédelmi szakember, Pest Megye 10-es választókerületének a Párbeszéd által delegált közös ellenzéki országgyűlési képviselőjelöltje.

Korózs Lajos a közelgő, sokak számára szegényes karácsony kapcsán elmondta, a KSH szerint két olyan társadalmi csoport is van, ahol az elmúlt egy év távlatában drasztikusan nőtt a szegénység: a gyerekek és a 65 év felettiek.

Emlékeztetett, az elmúlt 12 évben Orbánék vagy 30 adónemet zúdítottak az emberek nyakába, miközben a támogatásaikat csak a tehetősek élvezhetik. „Elhibázott az a politika, amikor csak a magas keresettel rendelkezők tudják igénybe venni teljeskörűen a családi adókedvezményt. (…) Van olyan államtitkár, aki azt mondja, hogy az áremeléseket az emberek nem is érzik. Nos, csak emlékeztetni szeretnék arra, hogy bevezették a sárgacsekk adót, megadóztatták a minimálbért, a jövedéki adót megemelték és drasztikusan megemelték a cafeteria után fizetendő adót is”.

Az MSZP politikusa hivatkozott egy TÁRKI-felmérésre is, amely szerint Európai összehasonlításban a magyar emberek közel háromnegyede szegénynek minősül. Korózs elmondta, ez javarészt annak köszönhető, hogy a Fidesz tétlenül nézte az alacsony jövedelmeket, az alacsony nyugdíjakat és semmit nem emelt 12 év alatt egy sor juttatáson. „Kapaszkodjon meg mindenki: már most 7%-nál magasabb az infláció! Különösen a mindennapi megélhetés, a mindennapi élet lett borzasztóan drága. Az étolaj közel 30%-kal drágult, de drágult a kenyér, a liszt, a tojás, a tejtermékek ára… Azt hiszem, hogy elég volt ebből a politikából” – tette hozzá.

Hangsúlyozta, az ellenzék kormányváltásra készül, az MSZP pedig továbbra is követeli az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését 5%-ra, az élelmiszerekét általában pedig 18%-ra. „Persze a mi politikánkban benne van a minimálbér adómentességének a bevezetése is, és egy olyan sávos adórendszer, amely az átlagbérig sávosan mindenkinek kedvezményt tudna nyújtani, hogy több maradjon a pénztárcájában: hogyha a minimálbért adómentessé tennénk, akkor 25-30.000 forinttal több maradna minden egyes munkavállaló zsebében” – mutatott rá.

Az Országgyűlés Népjóléti bizottságának szocialista elnöke elmagyarázta, mindez nem kerülne sokba a költségvetésnek, mert a kormánynak csak egyszerűen le kellene mondania erről az adóbevételről. „Ez a sávos adópolitika, amelyet mi szeretnénk bevezetni, 2,3 millió munkavállalónak nyújt majd segítséget!” – jelentette be.

Gér Mihály bejelentette, az új egységkormány valódi családbarát politikát fog indítani, a Fidesz plakáterdőkön hirdetett kamuszövegeivel szemben „Karitatív tevékenységem során nap, mint nap térdig járunk a nyomorban. Novák Katalin „családbarátsága” egy álca, egy plakátszöveg, ami nem valósul meg a valóságban, hiszen azt látjuk, hogy a gyermekszegénység most, 2021 végén Pest megyében mindenütt jelen van. Minden településen vannak szegregált övezetek, minden településen vannak olyan családok, akiket az út szélén hagytak, és nap, mint nap küzdenek a betevőért, küzdenek azért, hogy legyen mivel kifűteni azokat a kis viskókat, amikben lakni kényszerülnek”.

Elmondta, körzetében is számtalan gyermek él szegénységben, ezért is követelik, hogy a Gyermekgondozási Segély összegét 60.000 forinttal emeljék meg, a családi pótlékot pedig a duplájára, még akkor is, ha a valódi megoldást 2022 fogja jelenteni.

„Nagyon fontosnak tartom, hogy azokat a hősöket – a szociális dolgozókat és a gyermekvédelemben dolgozókat –, akik nap, mint nap minimálbérért, túlhajszolva, itt a járványidő alatt még inkább terhelés alá helyezve dolgoznak, méltó módon honoráljuk és elismerjük, hiszen az ő béreik nem elegendők ahhoz, hogy normálisan meg tudjanak élni” – mondta el Gér.

A Párbeszéd politikusa kiemelte a gyermekvédelem valós segítését és egy valós gyermekvédelmi program felállítását is, mint célt, „hiszen számtalan családban (…) nem tudják megoldani azt, hogy naponta kifűtsék azt a kis lakást, amiben élnek. És a karácsonyi menüről ne is beszéljünk, hiszen láthatják ezeket az árakat. Egy rászoruló család ezeket nem tudja megfizetni” – nyomatékosította.

„A civilek és a kivéreztetett önkormányzatok segítenek ezeknek a családoknak, hogy egyáltalán túléljék ezt a hideg telet. Nagyon bízom benne, hogy ’22 után egy valóban családbarát, a kisembereket is figyelembe vevő kormány fogja irányítani ezt az országot, és ezeket az égető problémákat, amiket most a szőnyeg alá söpörnek, meg tudjuk oldani, hogy jó legyen hazatérni” – hangsúlyozta a képviselőjelölt.

Kapcsolódó párttagok