2012. január 24. 14:28

Nehéz lehet közösséget vállalni az Orbán-kormány politikájával

Göncz Kinga válasza a KDNP közleményére

A Kereszténydemokrata Néppárt állításaival ellentétben Magyarországot a látszatdemokráciát építő Orbán-kormány áldozatának tekintik Európában - reagált Göncz Kinga szocialista EP-képviselő a KDNP közleményére.

"Azok a magyar választók, akik 2009-ben az uniós törvényhozásba juttattak, bizonyára éppúgy aggódnak a magyar demokrácia állapota miatt, mint jómagam. Ők azt várják, hogy képviselőik az európai értékeket tiszteletben tartva tevékenykedjenek Strasbourgban és Brüsszelben, és ne a magyar kormánypolitika propagandistáiként" - fogalmazott Göncz Kinga a KDNP sajtóközleményére reagálva. A kormánypárt a szocialista EP-képviselő visszahívását követelte.

"Szeretném határozottan leszögezni, hogy a kormánypártoknak a szabad sajtó, a szabad és független intézmények, a független igazságszolgáltatás ellen viselt 'szabadságharca' nem Magyarországot, hanem az Orbán-kormányt hozza kínos és védhetetlen helyzetbe a nemzetközi színtéren" - hangsúlyozta a képviselő.

"Azt javaslom a KDNP-nek, hogy vegye fel a kapcsolatot európai partnereivel, mert akkor megtapasztalja, hogy Magyarországot Európában egy tekintélyelvű, látszatdemokráciát építő kormány áldozatának tekintik. Erről tanúskodik tucatnyi nemzetközi szervezetnek - többek között az ENSZ-nek, az Európa Tanácsnak, az EBESZ-nek - az Orbán-kormány politikáját bíráló állásfoglalása, és az Európai Parlamentben lezajlott viták. Ahol legutóbb egyébként nem a hozzászólók, hanem Orbán Viktor miniszterelnök beszéde tartalmazott súlyos ténybeli tévedéseket. A miniszterelnök ugyanis többek között azt állította: egyetlen kritika sem szól az alaptörvénynek, holott a bírók nyugdíjkorhatárának az Európai Bizottság által is kifogásolt megváltoztatása tételesen szerepel az alkotmányban... Felszólalásával ő maga bizonyította, hogy nem érti a demokrácia lényegét: másfél év alatt 365 törvényt elfogadni és mindent újjáépíteni csak az egyeztetés mellőzésével lehet - ez pedig a demokrácia megcsúfolása.

Európában azt is látják, hogy miközben a magyar miniszterelnök Strasbourgban és Brüsszelben európainak próbál látszani, otthon az Európai Uniót használja fel arra, hogy egy közös ellenség köré teremtsen egységet."

"Megértem a kereszténydemokraták dühét: nehéz azonosulni a Magyarországot lejárató Orbán-kormány politikájával. Keresztény hazafiként aligha lehet közösséget vállalni azzal a kirekesztő, szegényellenes, gyűlöletkeltő politikával és stílussal, amely joggal vált ki ellenérzéseket odahaza és külföldön egyaránt" - fogalmazott Göncz Kinga.