2011. október 05. 08:58

Nekik nyolc, nekünk nyolcvan!?

Úgy tűnik, a kormány luxus-betegellátásban részesülő tagjait nem érdekli, mi lesz a közgyógyítással 2012-ben. Ami a Fidesznek nyolc, az embereknek nyolcvan milliárdos megszorítás!?

A potyogó vakolatú várótermekhez, maratoni hosszúságú várólistákhoz, fejlett országokban elképzelhetetlen eszköztelenséghez szokott közembernek jövőre is fájhat a feje, ha egészségügyi nyavalyája miatt a hazai ellátórendszer szolgáltatásainak igénybe vételére kényszerül: a 2012-es költségvetés egészségügyi fejezete finoman szólva sem a szektor beígért megmentéséről szól. Sőt, a tervezetből még az ágazat (végső soron a betegek) életben maradásának garanciái sem olvashatók ki!

A kormány 80 milliárd forintos megszorítást tervez 2012-ben a gyógyszer, valamint a táppénzkasszában. E bűnös felelőtlenség azt eredményezi, hogy nem lesz pénz annak a több mint 100 mentőautónak a cseréjére, amelybe már ma is csak hálni jár a lélek. Nem lesz pénz a tömeges elvándorlásra készülő egészségügyi dolgozók beígért bérrendezésére, de még az igazságtalan, egykulcsos szja miatti bérkompenzációra sem! A gyógyszerkassza megrövidítése miatt több tízmilliárd forinttal többet fizethetünk orvosságainkért.
Az egészségügy megmentéséről, stratégiai ágazatként való kezeléséről szóló fideszes ígéretek – ez ma már nyilvánvaló – csupán a választási győzelem érdekében kimondott hazug szavak voltak. A 2012-es költségvetés egészségügyi fejezetének megmentése azonban még nem késő!

Felszólítjuk a kormányt, hogy ne a betegekkel itassa meg a gazdagokat támogató, bűnös és felelőtlen gazdaságpolitikájának levét! Fogadja el, hogy az igazságtalan, egykulcsos adórendszerre épülő matolcsyzmus megbukott! Fogadja el az MSZP adójavaslatait, amelyek biztosíthatnák az egészségügy stabil finanszírozását és lehetővé tennék az egészségügyi dolgozók bérérnek jelentős növelését!

Kovács Tibor,
országgyűlési képviselő,
az Egészségügyi bizottság tagja