Belföld | oltás Orosháza
2012. november 12. 19:10

Nem 46 millió, hanem a tizede vagy még kevesebb!

Örülök, hogy a Fidesz helyi szervezete elnöksége végre kimondta, hogy támogatják a méhnyakrák elleni küzdelmet. Az MSZP már 2010-ben ezt a városi programjába bevette, de sebaj: a lényeg a megvalósítás, mindegy, hogy ki csinálja.

Nagy figyelmet fordítanak minderre − írják, bár ha bepötyögjük a városi internetes portál keresőjébe a HPV és a méhnyakrák szavakat, az elmúlt évekből leginkább csak azt dobja ki találatként, amikor én megszólaltam a témában, sürgetve, hogy tegyenek végre már valamit, de ha végre tényleg tesznek is valamit, én csak üdvözölni tudom.

Szóval most ott tartunk, hogy tennének végre már valamit, de − ahogy írják − „ebben az évben sajnos nem áll rendelkezésre a programhoz elegendő forrás”, és megemlítenek egy jó nagy, 46 milliós összeget, meg azt, hogy ennyibe kerülne 5. osztálytól 8. osztályig az oltás.

Csakhogy senki sem beszélt arról, hogy egyszerre négy évfolyamot kellene beoltani, még jó, hogy nem tíz évfolyammal számoltak, akkor még elrettentőbb összeg jött volna ki. Ha egy kicsit is utánanéztek volna, figyelnék a környező települések jó gyakorlatait, tudnák, hogy általában a 13 éves korosztályt választják ki, és onnantól évente támogatják a feljövő évfolyamok oltását. Hódmezővásárhely pedig már annyival előttünk jár, hogy ott ezt a küszöböt lehozták az ötödik osztályos szintre, biztos, ami biztos.

Nincs elegendő pénz a programra − mondják. Hányszor hallottam az utóbbi években ezt végső érvként. Itt nincs pénz szociális válságalapra, az egészségügyi dolgozóknak vagy a pedagógusoknak jogosan járó törzsgárda jutalomra, nincs pénz fedett uszodára, nincs pénz iskolára, sok mindenre…

Persze volt 65 millió libamájfesztiválra, 37 millió haver végkielégítésére, 21 millió olyan részvény megvásárlására, amely 0 forintot ér, voltak milliók gyanús és semmit érő tanulmányokra, vagy éppen fideszes haver kanalaira meg villáira, mert hogy a város legutóbb ilyet is vásárolt. És az a baj, hogy oldalakon keresztül lehetne sorolni, ezt a párat csak a példa kedvéért idéztem, mutatva, hogy amire igazán akarják, arra van pénz. Erre speciel nincs.

46 millió forint nem is kell. Ha mi is azt tesszük, amit sok más, előttünk járó település, akkor 109 fővel számolva – ennyi 13 éves orosházi leánygyermek van, megkérdeztem – 2012-ben egy oltási program körülbelül 5 millió forintba kerülne. A teljes tájékozatlanságukat árulták el akkor is, amikor a patikai árról beszéltek, hiszen a cégek köztudottan komoly kedvezményeket adnak, jellemzően 15 ezer forint körüli összeget lehet náluk kialkudni. Szarvas és Békéscsaba nagyjából ennyiért kapja, megkérdeztem a szomszédos önkormányzatokat.

És még ez sem a végösszeg, mert ennek a 30%-át lehetett volna a Vöröskereszt pályázatával megszerezni, vagyis elég lett volna körülbelül 3,5 millió forint a városi közpénzből saját erőként, és akkor a 13 éves korosztály máris ingyenesen megkapta volna az oltást. De a városvezetés − bár, ahogy írták, borzasztóan nagy figyelmet szentel a témának − még csak nem is pályázott. Az pedig, hogy erre a pályázatra hivatkozva hozták ki ezt a 46 milliós összeget, a közvélemény tudatos félrevezetése, hiszen olyan kikötés sehol sem szerepelt a kiírásban, hogy négy évfolyam együttes oltására lehetett volna csak pályázni.

Nincs meg a programhoz szükséges forrás − mondják. Miért? Nekünk van egészségügyi programunk? Szarvasnak van. Szentesnek van. Hódmezővásárhelynek annyira van, hogy még külön nevet is adtak neki, és komoly PR-céggel propagálják, úgy hívják, hogy „Egészséges Vásárhely Program”, van külön honlapja is, érdemes megnézni.

Ez a HPV-elleni oltás sem pusztán költségvetési kérdés. Először tervet kell készíteni, felmérést végezni, szülőket-háziorvosokat bevonni, védőnőkkel egyeztetni, felvilágosítani, tájékoztatni, és utána forrást biztosítani, majd a végén oltani. Azon túl, hogy a Tisztelt Városi Fidesz-elnökség testületileg velem levelez, csináltak bármit is ezek közül? Vetettek akár csak egy kósza pillantást a szentesiek éves beszámolóira, érdemes, az internetről elérhető. És ez csak egy ügy, ahol nyilvánvaló az orosházi városvezetés tehetetlensége.

Ellenzéki képviselőként a figyelem szüntelen fenntartásán túl nekem annyi lehetőségem van, hogy a költségvetés tárgyalásakor − hacsak nem látom benne − módosító indítványt tegyek. Tettem hasonlókat korábban is, azokat sem szavazták meg, felkerül ez is a listára. Akkor ki fog derülni fehéren-feketén, hogy ki támogatja ezt a kérdést valójában, és ki csak a szavak szintjén. Számomra a felelős ellenzéki politizálás azt is jelenti, hogy egy ilyen módosító indítványnál, amikor valamire pénzt adnék, azt is megjelölöm, hogy honnan vennék el, honnan csoportosítanék át erre a célra. Korábban is így tettem, most is így fogok tenni.

Mert ha például a korábbiakhoz hasonló fideszes haveri-baráti köröknek juttatott tíz- és százmilliók vagy e nagyon fontos ügy között kell választanom, akkor tudni fogom, hogy hogyan szavazzak.

Füvesi Sándor
önkormányzati képviselő