Nem a falak felhúzása jelenti a megoldást

Az európai szocialista kormányzati, illetve pártvezetők egyetértenek abban, hogy nem a falak felhúzása jelenti a megoldást a migrációs problémákra - jelentette ki Tóbiás József, az MSZP elnöke Brüsszelben az MTI-nek adott nyilatkozatában, miután részt vett egy szerda-csütörtöki szocialista rendezvényen. 

Mint arról beszámolt, a Call to Europe nevű programsorozat első részében a FEPS, az Európai Progresszív Tanulmányok Alapítványa konferenciát szervezett a szélsőségesség terjedése és az iszlámellenesség, illetőleg ehhez kapcsolódóan a szegénység és társadalmi kirekesztés témakörében.

Ezt követően európai baloldali politikusok folytattak vitát, kapcsolódva azokhoz a kérdésekhez, amelyek a csütörtök-pénteki brüsszeli EU-csúcs napirendi pontjai, illetve amelyeket az EU-csúcs mellett kiemelkedő európai érdeklődés övez.

Ez utóbbi kategóriába esik a görög adósságválság, amivel kapcsolatban Tóbiás József azt emelte ki, hogy a résztvevők mind Európa, mind a görög nép szempontjából fontos érdeknek, közös célkitűzésnek minősítették Athén és a hitelező intézmények közötti megállapodás létrejöttét.

Az EU-csúcs legfőbb vitatémájáról, a menekültkérdésről - közölte Tóbiás József - úgy vélekedtek a szocialista politikusok,  hogy a probléma elhúzódó jellegű lesz, amire Európának közös cselekvési programot kell kidolgoznia. Rövid távon olyan intézkedésekre van szükség, mint például a menekültügyi ellátórendszer, illetve az idegenrendészeti, határvédelmi intézmények rendelkezésére álló összegek növelése, középtávon olyan feltételrendszert kell kialakítani, amelynek a segítségével integrálni lehet a hazájukat háborús okokból elhagyó menekülteket, hosszú távon pedig olyan programot kell megvalósítani, amely a biztonságos létfeltételek megteremtésével a migráció helyett inkább a helyben maradásra ösztönzi az embereket.

Mindezt - ismertette az MSZP elnöke az európai szocialisták tanácskozásán megfogalmazott közös álláspontot - nem az szolgálja, "ha a közös Európában korlátokat, szögesdrótot, falakat akarunk felhúzni". Ez önmagában nem jelent megoldást a problémára - tette hozzá.