mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Egészségügy Pénzügy
2021. január 26. 08:08

Nem a Fidesz házipénztáráról van szó, hanem az adófizetők pénzéről!

Nem a Fidesz házipénztáráról van szó, hanem az adófizetők pénzéről!
Lépéskényszerbe akarja hozni az ellenzék a kormányt azzal, hogy parlamenti vizsgálóbizottságokban tekintené át a járvány- és a válságkezelést, valamint a vakcinabeszerzést – ismerte el Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke, hétfőn az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

„Ami most van, (…) az káosz. Több mint 12 ezer halott. (…) Káosz van a vakcinakommunikációban, bizalmatlanság van az emberekben, a vendéglátósok az erőforrásaik végéhez értek.” A több mint 3600 milliárd forint gazdaságvédelmi forrás háromnegyedét a Fidesz nem gazdaságvédelemre fordította - indokolta, mi mindenre kell a kormány „elhibázott döntéseiből” rávilágítania a bizottságoknak.

„Nem a Fidesz házipénztáráról van szó, hanem az adófizetők pénzéről!” – hangsúlyozta a gazdaságvédelmi alapra utalva.

Ha az ellenzéki szövetség eléri legalább azt, „hogy reagál rá a kormányzat, és történik ebben valami, akkor már valamit elértünk” – mondta, kiemelve: az ellenzék most is egységesen lép fel, a parlamenten kívüli Momentum is támogatja a vizsgálódást.

„Az ellenzék teszi a dolgát” – erősítette meg, hozzáfűzve: az ellenzék egyik dolga a kormány ellenőrzése, ennek pedig fontos eszköze és lehetősége a vizsgálóbizottság.

Arra a felvetésre, hogy kormányrészről „az ellenzék nincsen tárgyalópartnernek tekintve”, a társelnök úgy replikázott: „De bűnbaknak kikiáltva van!”

Úgy folytatta: nem érti, miért nem kommunikál őszintén és nyíltan a kormány a járványhelyzetben, és miért a miniszterelnök mondja meg egy oltásról, hogy az jó, vagy nem jó. „Miért nem a szakma?” – kérdezte.

A vendéglátósok helyzetéről azt mondta: „óriási nagy a baj”, emberek egzisztenciája, „hosszú éves, vagy évtizedes befektetése válik semmivé ezekben a napokban, hetekben”, és nem látnak kiutat, vagy olyan segítséget, amivel ezt túlélhetnék. A kormány nem is áll velük szóba.

„Muszáj, muszáj ezeket az ügyeket fölvállalnia nem csak a Magyar Szocialista Pártnak, hanem az egész ellenzéknek, hogy artikulálja ezeket a problémákat, mert én is rengeteg jelzést kapok (...) nagyon sok helyről, hogy kész. Tehát nagyjából vége”; a kiszállításból és az elviteles főzésből nem tudják a családjukat eltartani – mondta.

Sürgette a kormányt: kezdjen párbeszédet a vendéglátósókkal, és „ésszerű határokon belül, ha lehetséges, (…) valamilyen lazítás is legyen a mostani nagyon kemény szabályokon”.

Rámutatott: Európa más országaiban a járványügyi szabályozásokkal együtt mindenütt kapnak valamilyen lehetőséget a vendéglátósok.

Az MSZP javaslatára utalva, hogy emeljék meg a 3 hónapos álláskeresési támogatást 9 hónapra és minimum nettó 100 ezer forintra, kérdésekkel folytatta: „Az álláskeresési járadékkal mi a helyzet? Miért nem hosszabbítják meg, miért nem emelik meg az összeget? A vállalkozások, támogatásánál miért Mészáros Lőrinc kap megint tizenvalahány milliárd forintot, miért nem kapnak valódi segítséget akár a vendéglátósok, hogy túléljék ezt az időszakot?”

Kapcsolódó párttagok