mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2022. január 17. 16:24

Nem a gazdaság dübörög, hanem a tartós munkanélküliség - ezért kell támogatni a népszavazást!

Nem a gazdaság dübörög, hanem a tartós munkanélküliség - ezért kell támogatni a népszavazást!
Irtóztató adatokat közölt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat: rohamosan nő a tartósan, több mint egy évre állás nélkül maradtak száma!

Soha nem látott mértékben indokolt, hogy az emberek aláírják a Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt vezette Egységben Magyarországért Szövetség népszavazási kezdeményezését – mondta el szombati online sajtótájékoztatóján Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese, az Egységben Magyarországért Szövetség munkaügyi referense és Berki Sándor, a Párbeszéd politikusa Salgótarjánban.

„Akik dolgoznak, azok befizetik a bruttó bérük 1,5%-át a Foglalkoztatási Alapba, a bajba jutott emberek nem kérnek mást, csak hogy a befizetett pénzből kapjanak most segítséget” – hangsúlyozta Komjáthi Imre.

„Azt ígérte Orbán, hogy aki elvesztette a munkáját, az három hónap után talál munkát. Ez nem így van. Ezt nem én mondom, ezt mondják a szakértők, ezt mondják a szakszervezetek, de ezt mondja a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat is, ugyanis tisztán látszik a decemberi adatokból, hogy 17%-kal növekedett azoknak a száma, akik több mint egy éve állás nélkül vannak” – emlékeztetett.

Elmondta, 95 ezer ember van több mint egy éve munka nélkül hazánkban, akiknek segítségre és azonnali támogatásra van szükségük. „Látjuk jól, hogy ezen már csak a kormányváltás segíthet, de a kormányváltásig van még egy nagyon fontos lépés: szánjanak rá egy percet az idejükből, keressék kitelepülő pultjainkat, kollégáinkat és írják alá a népszavazási kezdeményezés aláíró ívét” – kérte a választókat.

„Támogassák a Diákvárost a Fudan egyetemmel szemben, és adjunk segítséget az álláskereső embereknek, emeljük kilenc hónapra az álláskeresési járadék idejét! ” – hívott fel az MSZP elnökhelyettese.

Berki Sándor a nógrádi adatokkal jellemezte a fideszes kormány által előállított tragikus helyzetet. „Ma Magyarországon 240.000 ember van álláskeresési járadékon, Nógrádban 10.130 ember (…): ez nagyon sok! Ezek mögött a számok mögött emberek és családok vannak” – figyelmeztetett.

Kiemelte, a térdségben lehetetlen három hónap alat jó munkahelyet, vagy egyáltalán munkahelyet találni. „Arra kérem Önöket, hogy jöjjenek el, írják alá, hogy legyen kilenc hónap az álláskeresési járadék, főleg a melósokat kérem erre, a dolgozókat, mert ez számunkra a biztosíték. Mert ma ők, holnap lehet, hogy mi leszünk abban a helyzetben, hogy munkahelyet kell keresnünk! (…) Itt az esély nekünk, melósoknak, munkásoknak, hogy összefogjunk és gondoskodjunk egymásról” – mutatott rá.

„A [fideszes] kormány szándéka hiányzik ahhoz, hogy Északkelet-Magyarországon is jól fizető munkahelyek legyenek” – szólt a régióról a Párbeszéd politikusa. „„Ne higgyenek a hazug propagandának, lássák a valóságot, lássak a számok mögött az embereket, a családokat” – buzdította a videóban a választókat.

„Az Egységben Magyarországért szövetség elkötelezett abban, hogy segítsen a bajba jutott embereknek! (…) Keressék az aláírásgyűjtő íveinket, keressék kollégáinkat, támogassák a Diákváros ügyét és támogassák az álláskeresési járadék kilenc hónapra emelését” – nyomatékosította végezetül ismételten Komjáthi Imre, az Egységben Magyarországért munkaügyi biztosa.

Kapcsolódó párttagok