Külföld | közlemény hajléktalanok
2013. július 04. 12:11

Nem a hajléktalanság kriminalizálására!

Nem csökkenteni kell, hanem felhasználni az Európai Szociális Alap forrásait a legszegényebbek társadalmi befogadására - jelentette ki Göncz Kinga szocialista EP-képviselő a "Válság hatása a kiszolgáltatott helyzetű csoportok ellátáshoz való hozzáférésére" című jelentés csütörtök délelotti vitájában.

"Az Európai Parlament számos alkalommal foglalkozott már a válság szociális hatásaival, jelentések készültek a lehetséges megoldásokról. Ezek fő üzenete az volt, hogy az Unió alapvető értékeit válság idején is tiszteletben kell tartanunk, hogy az egészségügyi, szociális ellátást alapjogként kell kezelnünk, s hogy külön figyelmet kell fordítanunk a legsérülékenyebb társadalmi csoportokra" - fejtette ki Göncz Kinga a vitában.

"Ugyanakkor azt látjuk, hogy minden igyekezetünk ellenére a szegénység kockázatának kitett lakosság aránya nagyon magas, nő az egyenlőtlenség, a kirekesztés, a szegények még inkább elszegényednek. Az egészségügyi, szociális ellátásra fordított keretek csökkentek, romlott az ellátások minősége és az azokhoz való hozzáférés. Egyes tagállamokban a legkiszolgáltatottabbak bűnbakként kezelése, kriminalizálása is folyik. A szociális munkát jórészt idosödő emberek, nők és vendégmunkások végzik" - hangsúlyozta a szocialista képviselő.

"Kérjük a tagállamokat, hogy javítsák a szociális munka imázsát, támogassák a szociális munka oktatását, a fiatalok toborzását erre a szakmára. Ahelyett, hogy csökkenteni akarnák, használják az Európai Szociális Alap 2014-ben megnyíló pénzügyi lehetőségeit a legszegényebbek társadalmi befogadására" - fejezte be hozzászólását Göncz Kinga.