Nem a menekültek, hanem a Belügyminisztérium veszi el a magyar emberektől a tisztességes bért

A Belügyminisztérium éhbérért dolgozó vagyonőrökkel akarja őriztetni a menekülteket elszállásoló befogadó állomásokat.

Az MSZP kezdeményezésére és többszöri sürgetésére ma már törvény rendelkezik a vagyonvédelmi szolgáltatások esetében alkalmazandó minimális rezsióradíjról. Ez az a minimális összeg, amiből törvényesen, a munkavállalók szabályszerű bejelentése és tisztességes kifizetése mellett elláthatóak a vagyonvédelmi szolgáltatások. A vonatkozó BM rendelet szerint ez az összeg 2015-ben nettó 1929 forint/óra. Felháborító módon azonban épp a Belügyminisztérium nem tartja be saját rendeletét.

A bicskei, a vámosszabadi és a debreceni befogadó állomások őrzés-védelmére kiírt közbeszerzést ugyanis 1117, 1124 és 1097 forint/óra vállalási árral nyerte el a győztesnek nyilvánított vagyonvédelmi cég. Tehát a Belügyminisztérium a minimális rezsióradíj alig több mint feléből fogja őriztetni saját létesítményeit. Látható, hogy nem a bevándorlók, hanem a Belügyminisztérium töri le a béreket, gerjeszti a fekete és szürkefoglalkoztatást, végeredményben elveszi a magyar emberek legális, tisztességesen fizetett munkáját.

Felszólítjuk a Belügyminisztériumot, hogy azonnal vizsgálja felül a lefolytatott közbeszerzési eljárást, és a törvényeknek megfelelően, a vagyonőrök munkavállalói jogainak figyelembevételével biztosítsa a befogadó állomások őrzés-védelmét.

Harangozó Tamás,
frakcióvezető-helyettes
a Honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke