mszp.hu | Belföld | rezsicsökkentés közlemény
2015. augusztus 14. 16:53

Nem a rezsiköltségekkel, a fizetésekkel van baj – reagálás Németh Szilárd sajtótájékoztatójára

Öt év után jól látható, hogy ameddig Fidesz-kormány van, addig marad a gazdagokat támogató, a szegénységet és lecsúszást pedig pestisként terjesztő politika Magyarországon.

A rezsibiztos figyelmét talán elkerülte, de a friss Eurostat-adatok szerint a magyar minimálbér az egyik legalacsonyabb Európában, és amíg az MSZP-kormányok idején a minimálbér adómentes volt, addig a Fidesz a legalacsonyabb béreket is 16%-kal adóztatta meg. Nem a rezsiköltségekkel, hanem a fizetésekkel van tehát a baj Magyarországon.

Ha valódi reformok lennének, akkor nem élne már 4 és félmillió ember él a létminimum alatt, nem távoznának a magyar munkavállalók tömegesen külföldre, nem nőne brutálisan a rezsitartozások száma és nem jelentene a családok háromnegyedének megoldhatatlan problémát egy 60 ezer forintos váratlan kiadás fedezése is. A fideszes reformok csak óriásplakátokon és a fideszes politikusok zsebében vannak.

Az MSZP ezért javasolja a Nemzeti Béremelési Program keretében a nettó százezer forintos minimálbért, a közszférában dolgozók 50 százalékos béremelését, valamint az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentését.