Nem a szankciókra, igen a magyar állampolgárok jogainak biztosítására!

Az MSZP EP-képviselői üdvözlik, hogy az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága által ma elfogadott, a demokratikus alapjogok magyarországi állapotáról szóló Tavares-jelentés nem tartalmaz olyan kitételeket, amelyek a magyar állampolgárokat érintő szankciókat javasolnának.

"A szocialista frakció kezdettől fogva elutasította az erre vonatkozó indítványokat. Mi, magyar szocialisták világossá tettük, hogy nem támogatunk semmilyen a magyar lakosságot sújtó büntetőintézkedést!" Tabajdi Csaba, Göncz Kinga, Gurmai Zita és Herczog Edit bizakodóak, hogy "a júliusban az EP plenáris ülése elé kerülő dokumentum végleges formájában is tényszerű marad, a magyar állampolgárok jogait és az európai értékrendet védi. Az MSZP, ahogyan arra a párt elnöke, Mesterházy Attila is felhívta a figyelmet, semmilyen szankciót nem támogat Magyarország ellen, hiszen az Orbán-kormány által egyébként is jogfosztott magyar állampolgárokat hozná még rosszabb helyzetbe. A kritikák nem Magyarországra, nem a magyar emberekre, hanem Orbán Viktorra és kormányára vonatkoznak” – mondták a képviselők. A néppárti képviselők egy részének támogatása nélkül nem sikerült volna ilyen nagy többséggel elfogadni a jelentést - tették hozzá.
 
"A Fidesz-kormánynak nem sikerült meggyőznie az Európai Parlamentet arról, hogy Magyarországon minden rendben van. Az EP által elfogadott három állásfoglalás alapján a Tavares-jelentés azt javasolja, hogy az európai uniós intézmények folyamatosan ellenőrizzék a demokratikus jogok és jogállami normák érvényesülését Magyarországon" - hangsúlyozták a képviselők, hozzátéve: „A Tavares-jelentés tükröt tart az Orbán-kormány elé, megmutatva, miként építette le módszeresen a magyar állampolgárok jogait, hogyan szüntette meg szociális védelmüket, és hogyan próbálja minden eszközzel lehetetlenné tenni a kormányváltást.”
 
"A magyarországihoz hasonló helyzetek elkerülése érdekében a jelentés javasolja egy olyan, főként szakértőkből álló független testület - az ún. Koppenhágai Magas Szintű Csoport felállítását, amely, karöltve az EU Alapjogi Ügynökségével, az alapvető jogok érvényesülését vizsgálná az Európai Unióban. Azt kell folyamatosan ellenőrizni, hogy a tagállamok betartják-e a csatlakozásukkor vállalt uniós normákat és értékeket." - részletezték célokat a magyar szocialista képviselők.
 
„Láthattuk az elmúlt hónapokban, hogy a Fidesz a magyar állampolgárok jogait sértő intézkedéseivel szemben a demokratikus európai jobboldal, így a német kereszténydemokrata kormány is rendkívül kritikus. A Tavares-jelentés ténybeli megállapításai közül pedig az Orbán-kormány egyet sem tudott megcáfolni. Bízunk abban, hogy amennyiben a jelentés szövege korrekt és konstruktív marad, annak elfogadását a jobboldali többségű Európai Parlament is támogatja majd, ahogyan támogatta az Orbán-kormány politikáját bíráló három parlamenti állásfoglalást is. Beszédes az a körülmény, hogy a 23 néppárti szavazó közül négy vagy öt fő nem utasította el a jelentést, nem engedett a Fidesz zsarolásának. Ez is bizonyítéka annak, hogy mennyire alaptalan a Fidesz vádaskodása, miszerint a Tavares-jelentés mögött kizárólag az EP baloldali, liberális és zöld frakcióinak összeesküvése állna.” – hangsúlyozta Tabajdi Csaba, Göncz Kinga, Gurmai Zita és Herczog Edit.