mszp.hu | Belföld | parlamenti ülés
2014. december 16. 15:59

Nem a szűzpecsenye, hanem a farhát fogy jobban a piacon

Nőtt a szegénység, épűl a Klik dicsőségszobra, Orbán-Putyin paktum - ülésezett a Parlament.

Bangóné Borbély Ildikó napirend előtti felszólalásában azt mondta, a kutatások szerint nőtt a szegénység mértéke, az emberek nem elzárt burokban élnek, és látják, hogy a piacon nem a szűzpecsenye, hanem farhát fogy el leghamarabb. Az egész ország kuponokat gyűjt és akciókra vadászik, azért, mert nincs elég pénzük - tette hozzá. Közölte: a kormány szerint jövőre nincs pénz a családokra, a nyugdíjasokra, a segélyekre, de jövőre is lesz pénz stadionokra, propagandára, a miniszterelnök várba költözésére. Mindezt soha el nem évülő társadalompolitikai bűntettnek nevezte.

Hiller István a Tudásfórum címet viselő programról beszélt, amely szerint az iskolaigazgatók mellékelt prezentáció segítségével előadást tartanak kollégáiknak, majd a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) küldetéséről beszélgetnek. A dokumentum szerint a Klik vonzó és kiszámítható munkahely. Eközben megszületett a Klik-ről szóló kormányrendelet módosítása, amelynek lényege: a központ jelenlegi szervezete módosításra szorul, elveti azt az elvet, hogy egy épületből dirigálják az összes közoktatási intézményt, és eredeti felállásban nem működtethető. A kettő nem fér össze - mutatott rá a szocialista politikus. Kinek van igaza, a Kliknek, amely építi saját dicsőségszobrát, vagy az Emberi Erőforrások Minisztériumának, és mennyibe kerül ez a program? - sorolta kérdéseit.

Tóth Bertalan a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban kifejtette: a kormányzat hazudott, amikor azt mondta, hogy a bővítést előkészítő tanulmányok megvannak, Orbán Viktor miniszterelnök hazudott, amikor azt mondta, nemzetközi tender lesz és arról is hazudtak, hogy az államadósságot nem érinti a hitelfelvétel. Ismertetése szerint a megkötött szerződések vagy attól törvényellenesek, mert sértik az Orbán-Putyin megállapodást, vagy a nemzeti vagyonról, választott bíróságról szóló törvényeket. Ezután azt kérdezte Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztertől, hogyan írhattak alá törvénytelen szerződéseket és tudott-e arról, hogy a megállapodások törvénybe ütköznek?

Az azonnali kérdések során Kiss László Útvám? Hídvám? Újabb sarcolásra készül a kormány? címmel a Megyeri híd fizetőssé tételével kapcsolatban vonta kérdőre a kormányt.

Harangozó Gábor a nemzeti parkokban kialakult helyzetet nem hagyta annyiban Mitől fél Miniszter Úr? című kérdésében.

Heringes Anita Lesz-e felelőse? címmel a parlagfűírtásra szánt, de másra felhasznált összegekkel kapcsolatban kérdezett.

A kérdések során Gúr Nándor Tényleg alkotmányellenes az új Mt. szabadságkiadásra vonatkozó része? " címmel kérdezett. 

Korózs Lajos arra szeretett volna választ kapni, hogy mikor segít végre a Kormány a Lőrinciben és térségében élőknek az azbesztszennyezés mielőbbi megoldása érdekében.