mszp.hu | Belföld
2021. február 04. 13:12

Nem adjuk fel! Nem állnak le a fejlesztések!

Nem adjuk fel! Nem állnak le a fejlesztések!
A Fidesz mindent megtesz, hogy kifossza az önkormányzatokat, de a szocialisták ennek ellenére sem adják fel a helyi fejlesztéseket – mondta online sajtótájékoztatón Tóth Imre, Budapest XV. kerületének szocialista alpolgármestere és Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke csütörtökön.

„Mi, a kerület vezetése, azt mondtuk, hogy nem adjuk fel. A legnagyobb járványveszély idején is azt mondtuk ki: a kerületben a fejlesztések nem állhatnak le!” – hangsúlyozta Tóth Imre, aki alpolgármesterként egyben a helyi szocialisták elnöke.

„Mi, szocialisták, a fővárosban és az egész országban azért dolgozunk, hogy a lakosság számára minél kevésbé legyen észlelhető, hogy elvonták a hatásköröket, hogy kifosztották az önkormányzatokat, hogy a helyi lakosságot kiszorították a döntéshozatalból” – mondta Molnár.

Az önkormányzati választások óta „a Fidesz egyértelművé tette, hogy ’Jaj a legyőzötteknek’ helyett ’Jaj a győzteseknek’. Mindent megtesznek, hogy ellehetetlenítsék a kerületi önkormányzatokat” – erősítette meg Tóth.

A XV. kerületben a kormányzati „büntető elvonások” 3,5 milliárd forintot tesznek ki ez évben, azaz naponta 9,6 millió forintot vesznek el a kerületben élőktől – közölte.

„Azt gondolják, hogy az önkormányzatokat büntetik. Még ha az önkormányzat működőképességét is veszélyezteti ez az elvonás, akkor is az itt élőket, Rákospalota, Pestújhely és Újpalota lakóit büntetik igazából” – mutatott rá.

Hangsúlyozta: „A kerületek kifosztása, az nem kormányzás”.

A kormányzati elvonások miatt sokkal kevesebb pénz jut fejlesztésekre, egészségügyre, oktatásra és segítségnyújtásra, „márpedig most nagy szükség lenne a segítségre, hiszen látjuk, hogy a kormány elhibázott gazdaságpolitikai intézkedései miatt mennyien kerülnek veszélybe, mennyi ember veszíti el az állását” – mutatott rá.

Ennek ellenére a XV. kerület a szűkös lehetőségek ellenére a fővárossal közösen megújítja a Hősök úti rendelő két épületét, végre meg tudják valósítani a Tér_Köz városrehabilitációs pályázat keretében Rákospalota egy részének megújítását, és jelentős útfelület- és járdafelújításokat, valamint zöldfelületeket is beterveztek a költségvetésbe – mondta el – „hiszen joga van mindenkinek egy tiszta és fejlődő kerületben élni”.

Idézte a mondást: „bajban ismerszik meg a barát”, de rámutatott: „Mi sajnos látjuk, hogy az országot sújtó járványhelyzet ellenére ebben a bajban a Fideszre nem számíthatunk sem országosan, sem kerületi szinten”, mert a fideszes kerületi képviselők „munkája” annyi, hogy „az önkormányzatot folyamatosan támadják, és a szokásos kormányzati propagandát ismételgetik nap mint nap”.

Felidézte: 2019-ben a Fidesz már „megpróbálta tönkretenni a kerületet”, de akkor a politikai pártok nagyon erős közös összefogásával és a kerületi lakók segítségével sikerült ezt megakadályozniuk.

„Azt gondolom (…), 2022-ben evvel a közös összefogással, evvel az erővel meg tudjuk újra ezt akadályozni. Ennek mindenki csak nyertese lehet” – jelentette ki, hangsúlyozva: az MSZP országos, budapesti és helyi politikusai egyértelmű hitvallást tettek ennek szükségességére.

Molnár Zsolt azt mondta: az elmúlt 11 év, „a NER kormányzása”, az önkormányzatok kifosztásáról és hatásköreinek elvonásáról szólt, ami a járvány alatt még fokozódott.

„A 2022-es választásnak az egyik fő tétje, hogy ez így megy tovább, vagy pedig a lakosság és az önkormányzatok visszakapják a szabad döntés lehetőségét” – hangsúlyozta a szocialisták budapesti elnöke, pártigazgatója.

 

Kapcsolódó párttagok