Belföld | rezsi parlament
2013. október 08. 17:54

Nem akar rezsicsökkentést a Fidesz?

Újra elutasította az MSZP rezsicsökkentő javaslatát a Fidesz-KDNP. A szocialisták álláspontja szerint nem a gazdagokon, hanem a legszegényebbeken is köteles segíteni a kormány.

Az „összefogás a fűtött otthonokért” elnevezésű alap elsősorban azoknak nyújtana támogatást, akik fával, szénnel, brikettel vagy egészen mással fűtenek, így az áram, a gáz és a távhő árának a csökkentése nem javít a helyzetükön, továbbá azokat segítené, akiknél korábban már kikapcsolták a vezetékes energiaszolgáltatást.

„A javaslat ugyanakkor nem zárja ki a támogathatók köréből azokat sem, akik az Orbán-kormány rezsicsökkentése - amit mi támogatunk - ellenére sem képesek fizetni az energiaköltségeiket, mivel a kormányzat egyes gazdaságpolitikai tárgyú intézkedései az élet más területeit annál sokkal nagyobb mértékben megdrágították számukra” – mondta el a Józsa István a Parlament hétfői ülésszakán.  

Az ehhez szükséges forrást az állami tulajdonú MVM-csoportba tartozó társaságok adózott eredményének száz százaléka képezi, ugyanakkor az adományozás lehetősége mindenki számára nyitva állna. A következő fűtési szezonban így 74 milliárd forint állhatna a segítségre szorulók egyre nagyobb csoportja szolgálatára, mert az állami cégcsoport ekkora adózott eredményt ért el 2012-ben.

Józsa István felhívta a figyelmet arra, hogy egy átlagos család évente 100 ezer forinttal fizet be többet most az államkasszába az elmúlt évek során kivetett különböző adók, adóemelések miatt, miközben legfeljebb évi 20-30 ezer forintot tud megtakarítani a közműszolgáltatások árának csökkentése révén.

Kiemelte, az Orbán-kormány 3 év alatt mintegy 3000 milliárd forint értékű megszorítást vezetett be, mindez 4 évre vetítve 300 ezer forint pluszterhet jelent minden magyar ember számára.

Simon Gábor szocialista képviselő a vitában rámutatott, „ha komolyan gondolják a rezsicsökkentés lázában a családi támogatást, akkor legyenek kedvesek és engedjék, hogy legalább erről a javaslatról tárgyaljunk.”

Végül Józsa István a KSH adataira hivatkozott: az összes háztartás csaknem egyhatoda, 1,4 millió ember nem tudta megfelelően fűteni a lakását, mert alacsony a jövedelme. Összesen 1,2 millió háztartás késett a villanyszámlával, 844 ezer a gázszámlával, 214 ezer pedig a távhőszámla kiegyenlítésével. Ez háromszor annyi díjhátralékos, mint a kormányváltáskor volt.

„Az „összefogás a fűtött otthonokért” alap létrehozásával és megfelelő működtetésével jelentősen csökkenthető lenne a kihűlés által okozott halálesetek száma is” – tette hozzá a képviselő.

Az Országgyűlés 67 igen szavazattal, 202 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett az előterjesztés tárgysorozatba-vételét elutasította.