2012. június 26. 09:56

Nem akarásnak nyögés a vége

A kormány 2012. március 28-án fogadta el az árfolyamgátról szóló javaslatát. Az előterjesztés eredeti célja az volt, hogy a kormány és a Magyar Bankszövetség között 2011. december 15-én megkötött megállapodásnak megfelelően módosítsa a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítésére vonatkozó szabályokat.

Akkor már felhívtam a figyelmet arra, hogy az árfolyamrögzítéssel azok járhatnak jól, akik a csökkenő törlesztőrészletekkel elért könnyítést megtakarításként félre tudják tenni a gyűjtőszámlán felhalmozódó tartozás kifizetésére. A törleszteni tudók közül sokaknak valószínűleg segített az árfolyamgát új szabályozása. Az átvállalt 330 milliárd forintos teher azonban azokon segített, akik e nélkül is talpon maradtak volna, míg az igazán segítségre szorulók helyzete tovább romlott.  A már bedőlt lakáshitelesek száma mintegy 150 ezer, akik helyzete teljesen bizonytalan.

Érthetetlen számunkra, hogy alig három hónap elteltével miért módosítják ismét az érintett jogszabályt. Igaz, az előterjesztés nem tartalmi, hanem határidő pontosítást tartalmaz, bővítve azt a kedvezményezetti kört, akiken korábban már segített. Egyértelműsíti a támogatás mértékének meghatározását.

Ebből is látszik, hogy a korábbi javaslat nem átgondolt, tervezett lépése volt a kormánynak. Ez a lépés segítség ugyan, de főleg azok számára, akik e nélkül is tudják fizetni a hitelüket hónapról-hónapra. Igen ám, de mi lesz azokkal, akik a szakadék szélén állnak? Mi lesz azzal a körrel, akik kilencven napon túli hátralékkal rendelkeznek?

Számukra nagy segítség lehet ugyan a Nemzeti Eszközkezelőbe való bekapcsolódás, melyre a 2013. évre 33 milliárd forintot tervez elkülöníteni a kormány. 2013 év végére a kormány szándékai szerint az eszközkezelő 7000 lakást kíván megvásárolni. A következő évre vonatkozóan benyújtott költségvetéssel kapcsolatban megfogalmazott ÁSZ-vélemény szerint azonban a devizában eladósodott háztartások megsegítésére született intézkedésekkel kapcsolatos költségvetési előirányzatok alátámasztására nem állnak rendelkezésre pontos háttérszámítások.

Simon Gábor,
a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke
az MSZP elnökhelyettese