mszp.hu | Belföld
2020. április 02. 10:20

Nem az ember van a gazdaságért, hanem fordítva!

Nem az ember van a gazdaságért, hanem fordítva!
A dolgozók, a munkavállalók legyenek a kormány gazdasági mentőcsomagjának a fókuszában, mert „nem az ember van a gazdaságért, hanem fordítva” – mondta Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke, az ATV Egyenes beszéd című műsorában szerdán.

A kormány beharangozott gazdasági mentőcsomagjában az eddigi ismeretek szerint nincs benne, hogy a munkavállalók bérének egy jelentős részét átvállalja a kormány, hogy megmaradjanak a munkahelyek, pedig Szlovákia, Csehország és Románia 75-80%-ot átvállal a munkavállalók béréből, ráadásul közvetlenül a munkavállalóknak fizetik ki.

„A magyar kormány is képes erre, és megvannak a tartalékok” – mondta Komjáthi. Ki is fejtette: az idei költségvetésben nagyjából három százalékos növekedést terveztek, „ott is van tartalék”; s ott is, hogy akik eddig dolgoztak, a bruttó fizetésük másfél százalékát befizették a nemzeti foglalkoztatási alapba. Ez egy évben kb. 378 milliárd forintot tesz ki, de ennek csak „egy pici részét”, 75 milliárd forintot használnak fel munkanélküli járadékra.

Eddig sem a dolgozókra koncentrált a kormány, hanem a magyarországi adóparadicsom haszonélvezőire, a multinacionális cégekre, és a mostani tárgyalásaiból megint kihagyják a munkavállalói érdekképviseleteket, a szakszervezeteket.

Elmondta: ő a 2008-as gazdasági válságot vegyipari szakmunkásként élte meg. „Éjszakákat nem aludtam amiatt, és hideg verítékben ébredtem, hogy miből fogom eltartani a családomat”.

Ezt éli most át több százezer ember. Miskolcon „már most hosszú tömött sorokban állnak a Munkaügyi Központ előtt az emberek”, akik kölcsönzött munkaerőként dolgoztak, s akiktől ezért elsőként szabadultak meg a cégek, „és várnak arra, hogy vajon fognak-e munkanélküli járadékot kapni három hónapig”.

„Könyörgöm, a saját hatalmukat, azt korlátlan ideig akarják megtartani, és közben nyüves 90 napra akarják biztosítani az embereknek azt a kicsi megélhetést?” – fakadt ki. Ezért követeli azt a Magyar Szocialista Párt, hogy emeljék 9 hónapra a munkanélküli járadék idejét, és nettó 100 000 forint legyen a minimum, amit egy munkavállaló kap. Ebből át tudják vészelni az átmeneti időszakot az emberek - mondta.

Hangsúlyozta: önmagában is elég, hogy aggódnak az emberek a családjaik, szeretteik egészségéért, „de a létbizonytalanságért való stressz és aggódás ugyanolyan gyilkos, mint a vírus. Ne tegyük ki ennek a munkavállalókat” – szólította fel e kormányt.

Komjáthi felfortyant, amikor a riporter idézte neki, Schanda Tamás államtitkárt, aki szerint aki elveszti a munkáját, annak abban kell segíteni, hogy újat találjon.

„Ugyan, kérem! Mit tudhat Schanda államtitkár úr, Orbán Viktor, Kövér László, Gulyás Gergely, mit tudhat arról, hogy milyen aggódni a munkanélküliség miatt? Milyen aggódni azért, hogy miből fogom eltartani (…) a családomat? Soha nem dolgoztak, idézőjelben, már ilyen körülmények között. Soha nem kellett azért aggódniuk, hogy elveszítik a munkájukat!”

Kapcsolódó párttagok