Nem azon múlik egy város sorsa, hogy "milyen színű" a vezetése

Nem azon múlik egy város sorsa, hogy "milyen színű" a vezetése
Gőgös Zoltán, az MSZP országos elnökhelyettese szerint nem azon múlik egy város sorsa, hogy "milyen színű" vezetése van, hanem azon, hogyan él az uniós pályázati lehetőségekkel.

A szocialista politikus szerdán Salgótarjánban, a baloldali összefogás polgármesterjelöltjével, Fekete Zsolttal tartott sajtótájékoztatón a Veszprém megyei Ajka példáját állította modellként a nógrádi megyeszékhely választói elé.

Közölte: a salgótarjánihoz hasonló adottságú Ajkát negyedik ciklusban irányító szocialista városvezetés dinamikus fejlesztésbe kezdett, és a városban ma már három százalék alatti a munkanélküliség.

A működő modelleket tovább kell vinni az országban - hangsúlyozta Gőgös Zoltán, hozzátéve: Fekete Zsolt jó esélyekkel indul a polgármesteri posztért.

Szeretnék - mondta -, ha a megkezdett munka folytatódna Salgótarjánban, ehhez a szocialisták segítséget nyújtanak.

Fekete Zsolt (MSZP, Demokratikus Koalíció, Munkáspárt 2006, Tarjáni Városlakó Egyesület) polgármesterjelölt elmondta: másfél éve folyamatosan párbeszédet tartanak a választókkal, és most a kampányban sokan kérdezik, mi múlik a városvezetés összetételén (ami Salgótarjánban baloldali), egy fideszes vagy MSZP-s polgármesteren Fidesz-kormányzás alatt.

Mit sikerült megvalósítani a nógrádi megyeszékhelyen 2010-2014 között, amikor fideszes volt a kormány és az önkormányzat is? - tette fel a kérdést, és úgy válaszolta meg: nem sikerült megoldani a város problémáit, az emberek élete nem jobb.

Ha egy baloldali polgármester együttműködésre kész a kormányzattal azokban a fejlesztésekben, amelyek fel tudnak húzni egy várost, egy térséget, akkor azt gondolom, erre az együttműködésre kormányzati oldalról is készen kell állni - emelte ki.

Fekete Zsolt kifejtette: menedzserszemléletű városvezetésben gondolkodik. Rendbe kell tenni a város költségvetését, ehhez olyan fejlesztések, beruházások kellenek, amelyek bevételt generálnak - tette hozzá.

Úgy fogalmazott: nem egyik évről a másikra, de Salgótarjánt önfenntartóvá lehet tenni a kormányzattal együttműködve,  különösen az első időben.

A fiatal szakemberek visszacsábítását már megkezdték a városba - közölte.

Fekete Zsolt, aki alpolgármesterként a polgármesteri feladatokat is ellátja, arra is kitért a sajtótájékoztatón, hogy a kedden Salgótarjánban a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje mellett kampányoló Szabó Zsolt államtitkár nem kereste őt egyeztetésre, nem kérdezte a fejlesztési irányokról.

"De úgy látom, hogy több pontban hasonlóan gondolkodunk, sikerült felhívni Salgótarjánra a kormány figyelmét, és rajtam nem múlik, kész vagyok az együttműködésre" - fogalmazott.

Salgótarjánban február 28-án tartanak időközi polgármester-választást, amit azért kellett kiírni, mert Dóra Ottó, a megyei jogú város 2014-ben megválasztott MSZP-s polgármestere tavaly november 29-én elhunyt.