Nem baj, hogy rossz, de legalább drága

Az e-útdíj bevezetése éppen olyan, mint Orbán Viktor három éves kormányzása. Erőből lenyomnak mindent az emberek torkán, de csak zűrzavar lesz belőle, ami számtalan érdeksérelmet okoz, és a végén valaki mindig ráfizet.

Most is ez történt. Hiába jelezték a fuvarozók szakmai szervezetei, hogy először próbaüzemre lenne szükség, hiába kérik most a kormányzattól, hogy a számtalan hibával elinduló rendszert függesszék fel, a Fidesz-kormányzat nem akarja ezt meghallani. Agresszíven, minden áron erőlteti a rossz működést, de a pénzt minden áron beszedi.

Az úthasználat-arányos útdíjra szükség van, ám ha valami nem működik, akkor javítani kell rajta, nem pedig tovább erőltetni. Ezzel csak kisvállalkozók ezrei mennek tönkre, épp úgy, ahogy a föld- vagy a trafikmutyi esetén.

A kormányzattól a következő kérdésekre várjuk a választ:

Kié lesz a pénz? Ki nyer azon, hogy az Állami Autópálya Kezelő eddig százmilliós tételben emelt le pénzt az úthasználatért jogtalanul? Kinek kamatozik ez az összeg, amíg végre kivizsgálják a problémás eseteket és visszafizetik a pénzt a meglopott ügyfeleknek? Elképzelhető, hogy kamatostól fizetik vissza a jogtalanul elvett összegeket?

Világosan látszik, hogy az Orbán-kormány nem tudja működtetni az e-útdíj rendszert, ahogy nem tudja hatékonyan működtetni az országot sem. Csak a pénzbeszedéshez ért. Orbán Viktor korunk leggátlástalanabb adószedője.

Mennie kell!

Török Zsolt
szóvivő