Népszava
2012. május 31. 10:04

Nem cáfolják, hogy csökkenhet a nyugdíj

Válaszra sem méltatta Orbán Viktor a Magyar Szociális Fórum nyugdíjakkal kapcsolatos kérdését, arra a nemzetgazdasági minisztérium ügyfélszolgálata reagált.

A fórum információja szerint jövő januártól mindenkinek 20 százalékkal csökkentenék a nyugdíját, ez lenne a forrása az alapnyugdíj bevezetésének. A lapunkban tavaly szeptemberben már ismertetett tervet érdemben nem cáfolták.

Orbán Viktornak írt levelet, a nemzetgazdasági minisztérium ügyfélszolgálatától kapott választ a Magyar Szociális Fórum. Mintegy hárommillió nyugdíjas és hozzátartozóik sorsát érintő kérdéssel keresték meg még május közepén a miniszterelnököt. Azt szerették volna megtudni, megfelel-e a valóságnak értesülésük, hogy januártól mindenkinek 20 százalékkal csökken a nyugdíja, és a jövőben alap-, illetve munkanyugdíjat állapítanak meg.

A szaktárca ügyfélszolgálatának válasza szerint "Az Országgyűlés tavaly fogadta el Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló törvényt, amely értelmében 'a nyugdíjak reálértékét biztosítani kell (41. §). A jövő évi nyugdíjszámokat ezen elv alapján kalkulálta a Kormány a Széll Kálmán Tervben és nyújtja majd be a 2013. évi költségvetési törvényjavaslatot." Vagyis - mint Simó Endre, a fórum vezetője lapunknak kifejtette -, kérdésükre nem kaptak választ. Megdöbbentőnek nevezte, hogy a kormányfő nem vette komolyan aggódásukat, és megkeresésükre az ügyfélszolgálat reagált.

A fórum úgy tudja, hogy alapnyugdíj azoknak járna, akik most a nyugdíjminimumot, vagyis 28 ezer 500 forintot kapnak. Az ő járandóságukat is 20 százalékkal mérsékelnék, de ezt a csökkentett összeget 20 ezer forintos alapnyugdíjjal egészítenék ki. Ezzel a nyugdíjminimum összege gyarapodna, ugyanakkor a 100 ezer forint feletti nyugdíjak összege csökkenne - nettó 20 százalékkal. Ebből teremtenék elő ugyanis a nyugdíjminimum emelt összegét. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy például egy 110 ezer forintos nyugdíj 22 ezer forinttal csökkenne, vagyis csak 88 ezer forint járna jövő évtől. Az ügyfélszolgálat közleménye szerint a nyugdíjak csökkentésével korábban sem foglalkozott és most sem foglalkozik a kormány.

Pedig ez a terv nem először került elő, lapunk tavaly szeptemberben számolt be róla. Információnkkal akkor hiába kerestük a Kormányszóvivői Irodát, kérdésünkre nem kaptunk választ, csak egy nyilvános közleményben reagáltak. Zavaró hangulatkeltésnek minősítették cikkünket, és még azt is hozzátették, "a nyugdíj 20 százalékos csökkentéséről nem született döntés". Vagyis azt, hogy vagy egy ilyen terv, nem cáfolták.

Akkor részletesen kifejtettük, hogy információnk szerint a most alkalmazott nyugdíjrendszert és kifizetést felrúgva a munkanyugdíj mellett bevezetnék az úgynevezett alapnyugdíjat. A munkanyugdíj azt jelenti, hogy a munkával töltött évek és a befizetett járulék alapján állapítják meg később az ellátás mértékét. Az alapnyugdíj ezzel szemben független a tényleges vagy bevallott életpálya-keresettől, egy fix összeget jelent, amely 20 év munkaviszony után mindenkinek járna. Ehhez csökkentenék egységesen 20 százalékkal a jelenlegi ellátást, és már akkor is arról volt szó, hogy az így megmaradt összeget egészítenék ki a 20 ezer forint összegű alapnyugdíjjal. Az egész rendszerből kimaradnának azok, akiknek különösen fontos lenne segíteni, vagyis akik 20 évnél kevesebb ideig dolgoztak.

De persze nem ez volt az egyetlen nyugdíjterv, ami vagy kiszivárgott, vagy éppen a kormány jelentett be. Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott beszélt például az egyéni számla bevezetéséről, amiből egyelőre nincs semmi. Ő mondta azt is, hogy 2012 közepére pontosan kiderülhet, hogy a nyugdíjrendszert milyen módon alakítja át a kormány.

Muhari Judit /

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=555257