mszp.hu | Belföld | bíróságok
2016. augusztus 28. 18:16

Nem csak itthon, Európában is támadja a bírói függetlenséget a Fidesz

Nem csak itthon, Európában is támadja a bírói függetlenséget a Fidesz
A Fidesz egyszerre indított támadást a független bíráskodás ellen itthon és Európában. Magyarországon a közigazgatási bíróság létrehozásával akarja az Orbán-kormány lehetetlenné tenni a számon kérhetőséget, Európában pedig az előírt pályázatot mellőzve szeretnék az Emberi Jogok Európai Bíróságába beültetni a saját pártkatonájukat.

Ezért felszólítjuk a Fideszt: ne kacérkodjon a diktatúrák módszereivel, ne fenyegesse a bírói függetlenséget! Ha ezt mégis megteszik, az MSZP nemzetközi jogi lépéseket fog tenni.
 
A közigazgatási bíróság ötlete olyan, mintha egy vádlott a saját családtagjaiból állíthatná össze a fölötte ítélkező esküdtszéket. Ezért az MSZP nem vesz részt a Fidesz ötpárti egyeztetésén, mivel ez a javaslat még egyeztetésre sem méltó. A Fidesznek az ötpárti egyeztetés csak a konszenzus látszatához kell.
 
Az is felháborító, hogy a Fidesz-kormány az Emberi Jogok Európai Bíróságába is szabálytalanul akar magyar tagot jelölni. Az Európa Tanács világosan előírja, hogy a tagországok jelöltjeit nyilvános és átlátható pályázat során kell kiválasztani.
 
A jelölési határidő ma jár le, de a Fidesz-kormány semmilyen előírást nem tartott be. Nem volt pályázat, nem volt átláthatóság. Ez nem véletlen, mivel a strassbourgi bíróság már több ügyben döntött a Fidesz-kormány ellen. Ezért akarják oda is a saját emberüket ültetni, ami elfogadhatatlan.
 
Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője

Kapcsolódó párttagok