Nem dönthetnek a budapestiek nélkül a Római-part sorsáról

Sajnálattal vettük tudomásul, hogy a civilek visszavonták népszavazási kezdeményezésüket a római-parti mobilgát ügyében, így a budapestiek egyelőre nem dönthetnek referendumon a Csillaghegyi öblözet árvízvédelméről.
A Római-part sorsáról nem születhet döntés a kerület lakosainak és a Duna-part e szakaszát látogató budapestiek egyetértése nélkül! Továbbra is úgy gondoljuk, hogy a Római-part – amely a legtermészetközelibb partszakasz a Duna budapesti szakaszán – olyan érték, amelyet meg kell védeni. Ha kell, a Tarlós István útján előterjesztésre kerülő kártékony tervektől is.
 
A Duna mellé tervezett mobilvédmű megvalósítása tönkretenné a partszakasz természeti értékeit, és nem felel meg a szakma, a környéken élők, a civilek és a kerületi önkormányzat elvárásainak sem.
 
Az érintett csillaghegyi lakosság árvízi biztonságát növelni a jelenlegi, a parttól 200 méterre feljebb húzódó árvízvédelmi vonal szükséges mértékű megerősítésével kell. E védvonalnak a part mellé való áthelyezése kizárólag azon befektetők érdekét szolgálná, akik a 70 hektáros sávban ingatlanfejlesztési projekteket akarnak megvalósítani. A területen legálisan megépült 39 lakóingatlan árvízvédelme a jövőben is megoldható parti védmű nélkül. Ezért Budapest főpolgármesterétől elvárjuk, hogy a magyar és az uniós adófizetők pénzéből ne a fideszes oligarchák terveinek realizálódását támogassa, hanem a budapestiek jólétét és biztonságát mozdítsa elő.
 
A budapesti ellenzéki pártok tovább dolgoznak azon, hogy a Csillaghegyi öblözet árvízvédelmének, valamint a Római-part közcélú szabadidő-területi fejlesztésének az ügyét – a szakmai és a civil szervezetek hangját felerősítve – mind a helyiek, mind a budapestiek számára megnyugtató módon rendezzék.
 
Gy. Németh Erzsébet (DK), Mihalik Zoltán (Együtt), Kocsis Zoltán (Jobbik), Csárdi Antal (LMP), Szabadai Viktor (MLP), Cseh Katalin (Momentum), Horváth Csaba (MSZP)

Kapcsolódó párttagok