2012. szeptember 13. 13:36

Nem elég Magyarországon világhírűnek lenni!

"A kormány nemrég törvénybe iktatta, hogy mi lehet magyar. A magyar termékrendelet újabb három címkét vezet be, ezzel tovább nehezíti a termelők és a fogyasztók életét. A 100%-ban magyar szabályozás figyelmen kívül hagyja az unió egész területén egységes minőségpolitika átlátható rendszerét. Azonban nem elég Magyarországon világhírűnek lenni! A nemzetközileg elismert európai oltalom alatt álló eredetmegjelölés, illetve a földrajzi jelzés biztosítja, hogy a magyar termékekre Európában is nagyobb legyen kereslet. Az uniós eredetmegjelölés fokozza termelőink versenyképességét, és a kistermelők által előállított különleges termékeket is piacképessé teheti az Unió bármely tagállamában. Legutóbb a magyar rögös túró folyamodott közösségi oltalomért, mivel a tapasztalatok szerint az ilyen címkével rendelkező termékek piaci pozíciója jelentősen javul. A Tokaji bornak, a Gyulai kolbásznak és más kiváló magyar terméknek így lehet nagyobb piaca." - mondta Tabajdi Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság tagja a minőségpolitikai csomag kapcsán rendezett plenáris vitában.

"A most elfogadott uniós minőségpolitikai csomag lehetővé teszi, hogy megőrizzük regionális ízeinket, és élelmiszereink sokféleségét itthon, és tágabb otthonunkban, Európában. Az új magyar termékrendelet viszont még jobban összezavarja a fogyasztót. Így képtelenség eligazodni mi magyar, mi hazai és mi hazai feldolgozású termék. Ezért kérem Dacian Ciolos, mezőgazdaságért felelős európai biztost, hogy hívja fel a magyar kormány figyelmét az európai szabályok tiszteletben tartására. A magyar gazdák érdeke egyértelműen ez, hiszen ez biztosít nagyobb piacot a minőségi magyar élelmiszereknek." - hangsúlyozta a szocialista európai parlamenti képviselő.

„Az uniós minőségpolitikai szabályozás biztosítja, hogy a fogyasztó által választott termék megfelel az európai termelési, környezetvédelmi, állatjóléti és egészségügyi követelményeknek, amelyek a legszigorúbbak a világon. Az egységes uniós címkézés garancia mind a magyar, mind az európai fogyasztók számára. Kiemelten fontosnak tartom, hogy mihamarabb készüljön el a Bizottságnak az új helyi gazdálkodási, és közvetlen értékesítési címkézéssel kapcsolatos javaslata. A helyi termelés támogatása hozzájárul a munkahelyek megtartásához a nehéz helyzetű vidéki területeken, illetve csökkentheti a szállítási költségeket.” - vélekedett az uniós szabályozásról a szocialisták brüsszeli vezetője.