2012. szeptember 12. 17:09

Nem engedhetjük az Európai Unió kettészakadását!

Egyre mélyül az árok az eurózóna és a közös valutát nem használó országok között.

"Az európai bankfelügyelet létrehozása az európai polgárok érdekeit szolgálja, mert mind a megtakarításainkat kezelő befektetőket, mind az adóforintjainkat kezelő kormányokat megakadályozza a túlzott költekezésben. Sajnálatos, hogy az Európai Unió ehhez hasonló pozitív intézkedéseinek híre nem jut el a magyar állampolgárokhoz, mert Orbán Viktor az EU-t a probléma és nem a megoldás részének tartja. Miközben az uniós országok gazdasági együttműködésének európai keretei lassan kiépülnek, továbbra is aggasztó, hogy az EU sem tudja megakadályozni a tagállamaiban jelentkező antidemokratikus folyamatokat. Uniós demokrácia-felügyeleti rendszerre lenne szükség, amely képes lenne időben elejét venni a jobboldali Orbán-kormány, vagy a szociáldemokrata román kormány által tett antidemokratikus lépéseknek" - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációvezetője, az Európai Unió helyzetéről, José Manuel Barroso bizottsági elnök jelenlétében tartott vitán.

A szocialista képviselő aláhúzta, hogy az Európai Uniónak nincs olyan állandó monitoring-mechanizmusa, amellyel a tagállamokban jelentkező antidemokratikus, a jogállamiságot csorbító, vagy az alapvető szabadságjogokat korlátozó intézkedések ellen hatékonyan fel tudna lépni.
 

"Magyarországon az Orbán kormány 2010 óta módszeresen kidolgozott terv szerint bontja le a jogállamiságot, a hatalmi fékek és ellensúlyok rendszerét. Romániában a politikai erők hatalmi küzdelmében mindkét oldal alkalmazott olyan eszközöket, amelyek túlléptek a jogállami kereteken. Magyarország esetében a Bizottság csaknem egy évig késlekedett a határozott fellépéssel. Románia esetében a korábbi jobboldali kormány idején szemet hunyt olyan lépések felett is, amelyeket most szokatlan keménységgel ítélt el. Meg kell szüntetni a kettős mércét!" - tette hozzá.

Tabajdi Csaba kifejtette, hogy Magyarország két szempontból is távolodik az Európai Unió magjától. "Egyrészt azért, mert az Orbán-kormány antidemokratikus intézkedései miatt egyre kevésbé tekintenek Magyarországra olyan partnerként, amelynek kormánya osztja az EU alapértékeit. Másrészt egyre mélyül a törésvonal az eurózóna és a közös valutát nem használó tagállamok között. Sajnálatos, hogy az Orbán-kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt ezen a téren is távolodunk az EU-tól" - mondta Tabajdi Csaba