Belföld
2013. január 03. 09:41

Nem engedjük megszüntetni a Véradó Állomást!

Először a november végén tartott évértékelő fórumon hangzott el Fetser János, az MSZP helyi elnöke részéről a bejelentés, hogy olyan információkat kapott, mi szerint meg akarják szüntetni a Véradó Állomást Orosházán. Sajnos a hír igaznak bizonyult, azóta Dancsó József polgármester, a város és térsége fideszes egyéni országgyűlési képviselője csak fut az események után.

Időközben Varga Zoltán szocialista országgyűlési képviselő megkérdezte a Parlamentben az illetékes államtitkárt, aki megerősítette a hírt, és hozzá tette: az egészet a kórház jelenlegi főigazgatója kezdeményezte.

Ha valaki nem tudná, a „jelenlegi” főigazgatót dr. Kalmár Mihálynak hívják. 2009-ben fideszes támogatással nevezték ki az akkor még önkormányzati fenntartású kórház élére, amely kinevezést már akkor is az MSZP ellenezte, alkalmatlannak tartva a személyt erre a posztra. Mára már valószínűleg a Fideszben is megvilágosodhattak, hiszen a legutóbbi kórházigazgatói pályázaton nem nevezték ki az egyedül pályázó Kalmár Mihályt, hanem új pályázatot írtak ki. Mi ez, ha nem a korábbi rossz döntés beismerése?

Azóta megszüntették a szemészeti osztályt, hatalmasra duzzasztották a kórház adósságállományát (hónapokig el sem akarták árulni, hogy pontosan mennyi), lassan már nemcsak a kötszert és a gyógyszert, hanem a műtő orvost is a betegnek magának kell bevinni, annyira elszegényítették ezt a néhány évvel ezelőtt még jól működő kórházat.

A Véradó Állomás ügyében január 3-án − Dancsó József szavai szerint − „utólagos egyeztetést” tartanak. Nem értjük, hogy egy olyan ügyben, amely mögött nem 2/3, hanem 3/3 mínusz Kalmár Mihály áll, miért szükséges egyeztetni, de legyen. Egyet kérünk Dancsó Józseftől: ez legyen az utolsó alkalom, hogy a Véradó Állomás esetleges megszüntetéséről szó esik. Tegyen rendet, mondja ki: Orosháza ragaszkodik a Véradó Állomásához ebben a mai formájában!

A mellékelt oldal az „Orosháza egészségügye 1892−2000” című kötetből származik, a könyvet 2000-ben Orosháza Városi Önkormányzat Kórház Igazgatósága adta ki. 1997-ben akkor olyan ország-, térség-, város- és kórházvezetés volt, akik mind építették és nem leépítették a Véradó Állomást Orosházán. Szolgáljon ez az oldal vezérfonalként Dancsó József számára is az „utólagos egyeztetései” elé.

MSZP Orosházi Szervezete elnöksége