mszp.hu | Belföld | kalózpárt közlemény
2015. július 08. 09:29

Nem engedünk a német kalózoknak!

Teljesen abszurd a német kalózpárt európai képviselőjének javaslata, amely tulajdonképpen megtiltja, hogy a jövőben köztéri magánépületekről bárki előzetes engedély nélkül fényképeket készítsen, majd publikáljon. Egyetértek a magyar fotográfusokkal abban, hogy amennyiben ez a jelentéstervezet átmegy az Európai Parlamenten, az hosszú távon és egyértelműen negatív befolyással lehet a szerzői jogi szabályozásra.

Elképzelhetetlen, hogy a jövőben a gyönyörű magyar épületekről, a kivilágított londoni óriáskerékről vagy épp az Eiffel-toronyról, amelynek kivilágítása magánkézben van, csak engedéllyel vagy még úgy sem készülhet köztéri felvétel. A német politikus javaslata, miszerint a köztéri fotózást az EU egész területén egységesen szigorítani kell, ebben a formában teljességgel vállalhatatlan.

Jelen esetben nem csupán az egyszerű, magáncélú dokumentarizmus vagy a professzionális fotóriport, esetleg a vizuális kultúra ellehetetlenítéséről van szó, hanem kontinensünk folyamatos progressziójának lábon lövéséről. Nekünk, európai demokratáknak a fejlődés és nem a múlt visszaépítése mellé kell állnunk.

A javaslat drámaian sérti az európai turizmus érdekeit is. Az Európai Parlament szakbizottságának turizmusért felelős alelnökeként ezért a július 9-i szavazáson határozottan a kalózpárti elképzeléssel szemben fogok szavazni és erre fogom biztatni az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának minden tagját.

Ujhelyi István
EP-képviselő