eszon.hu | Belföld | fáklyás felvonulás március 15
2016. március 14. 22:48

Nem félni, összetartani kell!

Nem félni, összetartani kell!
A sajtószabadságért, a demokráciáért, mindannyiunkért címmel tartott fáklyás felvonulást az MSZP Miskolcon, a szabadság fővárosában.

Dr. Varga László országgyűlési képviselő, az MSZP Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke hétfőn este az Erzsébet téren, az ország első, egész alakos köztéri Kossuth-szobra előtt azt mondta: a rendszerváltás óta Miskolcon mindig megtartja a párt ezt a fáklyás felvonulásos rendezvényt, most azonban különös jelentőséget ad a rendezvénynek, hogy Miskolcot sokan a "szabadság fővárosának" is tartják, bár nem a városvezetés, hanem a "bátor pedagógusok miatt". Emlékeztetett arra, hogy február 3-án itt volt a vidék legnagyobb kormányellenes tüntetése, és "ez valami változást elindított az országban is", ott és akkor a jelenlévők hitet tettek egy igazságosabb oktatás mellett.

Megjegyezte: a biztonság és a szabadság között nem kell választani, "mind a kettő fontos egy demokráciában." Ugyanakkor – mutatott rá – a hatalom mai urai, illetve, ahogyan fogalmazott, „új elnyomóink, akik közülünk jöttek", azt akarják, hogy adjuk fel a szabadságunkat egyfajta hamis biztonságérzetért cserébe. Céljaik eléréséért még arra is képesek, hogy az állami és önkormányzati médiumokon keresztül a valóság elhallgatásával, esetenként hamis hírekkel manipulálják az embereket.

Dr. Simon Gábor, az MSZP miskolci elnöke, önkormányzati frakcióvezető arról beszélt: Miskolc rebellis városnak számított már a XIX. században is, akkaor, amikor a Habsburg hatalom erejével nem törődve nemcsak díszpolgárrá választotta Kossuth Lajost, de még szobrot is emelt neki. Miskolc most újra rebellis város, hála az itteni – mint fogalmazott – "nagyszerű és bátor pedagógusoknak", akik kimondták: elég volt az iskolákat működtető Klebelsberg Intézményfenntartó Központból, a Klikből. Simon szerint a Klik fogságba ejti az oktatást, ahogyan egy másik klikk fogságba ejtette az országot. Mint mondta, ez utóbbi klikk egy kollégiumból indult, és "olyan országot akar, ami szembe megy Európával, szeme megy a józan ésszel és szembe megy '48 követeléseivel". Úgy vélekedett, ha Petőfi, Irinyi, Jókai, Vasvári, Kossuth, Szemere látná, hogy kik kormányozzák ma ezt az országot, ismét forradalomra buzdítanának a magyarságot. "Nagyjaink '48-ban adtak az országnak, a mostani szük klikk pedig elvesz tőle. Lázár, Szijjártó, Rogán, Varga, Simicskó öt miniszter, aki azt állítja, hogy idős szülei pénzéből, családi összefogásból vásárolták lakásaikat. Hát kit akarnak hülyének nézni?" – tette fel a kérdést.

Gúr Nándor MSZP-s országgyűlési képviselő a rendezvényen úgy fogalmazott: a magyar nemzet 1848-ban azt mondta: egyenlőség, szabadság, testvériség. Az 1848-49-es ifjak üzenete ma is aktuális, "olyan kormányt kell, amely felelős, az emberek javát szolgálja, olyan parlament, Országgyűlés kell, amely azért van, hogy mindenki jobban éljen, és a törvények előtt is mindenki egyenlő legyen" – tette hozzá. Szerinte ma nem ez a helyzet, a kormányzat egyebek mellett arra használja a hatalmát, hogy „vegzálja a politikai ellenfeleit". Úgy vélte, ma Magyarországon önkényuralmi rendszer épül. Emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor 2007-ben, még ellenzéki politikusként, március 15-i ünnepi beszédében azt mondta: „egy népnek joga van elkergetni a kormányt egy demokráciában is, ha az a nép akarata ellenére kormányoz, ha az emberek létérdekét veszélyezteti." Szerinte ez leginkább a mai állapotokra igaz, az embereknek el kell zavarniuk a jelenlegi kormányt.

Dr. Hiller István, az Országgyűlés alelnöke, volt oktatási miniszter, az MSZP oktatási kabinetjének vezetője arról szólt, hogy 1848 egy mérce minden magyarnak. A "szabadság egységes, nem lehet darabokra szakítani, 2016-ban tudni kell, hogy mi a történelmi üzenet: az egyik oldalról a hagyomány tisztelete, a másik oldalról pedig a jelen és a jövő, amely a szabadság fontosságára figyelmeztet" – jelentette ki. A politikus kifejtette, hogy Miskolc lett a magyar tanszabadság újjászületésének városa, a "tanuláshoz és tudáshoz való hozzáférés a modern korban legalább olyan fontos, mint Petőfi idején". A kezükben égő fáklyát tartó hallgatóságra utalva kijelentette: egy ember ujjai önmagukban gyengék, ám ha összetartanak, erőssé válnak. „Legyen tehát e megannyi fáklya az összefogás szimbóluma. Nem félni, összetartani kell!" – hangoztatta.

A rendezvényen szakszervezeti vezetők, civilek is felszólaltak, mindannyian azt követelték, hogy a jelenlegi kormányzat változtasson a politikáján. Szólt Oláh Benjámin, a Miskolcnak Hangja Van csoport vezetője, Varga Andrea, az Autonóm Területi Szakszervezet elnöke és Csabalik Zsuzsanna, a Pedagógusok Szakszervezete miskolci, középiskolai titkára is.

A fáklyás felvonulás a Kossuth szobortól indult. A tömeg sorrendben Deák Ferenc, Szemere Bertalan és Széchenyi István szobra előtt tisztelgett, majd ezt követően tért vissza az Erzsébet térre.


Kapcsolódó galéria: Nem félni, összetartani kell! - Fáklyás felvonulás Miskolcon (2016)

A további képek megtekintéséhez kattintson ide »