Nem fenntartható 2014 után a Fidesz rendszere

Van olyan menetrend, amelyet elfogadva versenyben dőlhet el, hogy ki lesz a jelenlegi kormánnyal szembenálló többség közös jelöltje - mondja Tóbiás József. Az MSZP frakcióigazgatója szerint egészséges demokráciában nincs azzal baj, ha többen versengenek a posztért.

Úgy véli, olyan jelöltre van szükség, akit nagyon sokan elfogadnak, a szocialistáknak ugyanis a kormány leváltásához nem csak a párt tagjait kell tudni megszólítani, hanem a jogállamiságban elkötelezett liberálisokat, konzervatívokat, meg azokat, akik politikai hovatartozástól függetlenül kiszámíthatóbb kormányzást szeretnének.

- Megvan a baloldal miniszterelnök-jelöltje?

- A baloldalnak van olyan politikusa, a Magyar Szocialista Párt elnöke, aki már egyértelművé tette, ha felkérést kap, rendelkezik azzal a programmal, hogy a demokratikus ellenzék támogatóinak miniszterelnök-jelöltje tudjon lenni.

- Bajnai Gordon is jelezte, hogy lenne miniszterelnök-jelölt.

- Egészséges demokráciában azzal nincs baj, ha többen versengenek. A kérdés az, hogy milyen menetrend végén választják meg a közös jelöltet. Június 16-a után tárgyalunk a leendő szövetségesekkel. Magyarországon a többség elutasítja a jelenlegi kormányt és más irányt szeretne. Olyan világot, amelyikbe ő is beleérti magát és amelyikben, ha csak picit is, de mindig javul a helyzete.

- Valóban tanult az elmúlt 20 évből a szocialista párt?

- Szerintem az elmúlt 20 évben ez a párt változott a legtöbbet. Miközben Orbán Viktor a rendszerváltástól napjainkig személyében jeleníti meg a politikai kontinuitást. Ehhez képest az MSZP-t Nyers Rezsőtől Mesterházy Attiláig hét pártelnök vezette. Mi mindig változni fogunk. Ha a politika eltávolodik a társadalmi csoportoktól, akkor kizárólagosságra törekszik, bezárkózó lesz. A MSZP miután rendezte sorait, éppen abban a fázisában van, amikor a szövetségesekkel együtt nyit a társadalom felé.

- Biztosak abban, hogy lesz demokratikus ellenzéki szövetség, közös kormányfő-jelölt, és nem lesz olyan casting, ami miatt Orbán Viktor nyugodtan hátradőlhet?

- Van olyan menetrend, amelyet elfogadva versenyben dőlhet el, hogy ki lesz a jelenlegi kormánnyal szembenálló többség közös jelöltje. Mi nem magunknak akarunk miniszterelnököt választani, azt egy szobában bármikor megtehetnénk. Olyan emberre van szükség, akit nagyon sokan elfogadnak, a szocialistáknak ugyanis a kormány leváltásához nem csak a párt tagjait kell tudni megszólítani, hanem a jogállamiságban elkötelezett liberálisokat, konzervatívokat, meg azokat, akik politikai hovatartozástól függetlenül nyugodtabb, biztonságosabb, kiszámíthatóbb kormányzást szeretnének Magyarországon. Azokat tehát, akik azt várják, hogy ha tesznek valamit, akkor van esélyük a fejlődésre, mert nem a személyes kapcsolat, hanem a képesség számít. Nem azon múlik az ő jövője, hogy van-e telefonszáma a helyi politikushoz, hogy legyen trafikja. Erre a jelenlegi kormány nem fogékony. Programunk baloldali értékrendből táplálkozik, de a többség számára alternatívát nyújt, vagyis mindenkinek, aki egy másik Magyarországban érdekelt.

- Ez az ön véleménye, vagy a szocialista párt egész vezetése ezen az állásponton van?

- Meggyőződésem, hogy igen.

- Ma nagyon sokan akarnak változást, de azt mondják, hogy a jelenlegi pártok közül senkire nem fognak szavazni. Hogy lehet őket meggyőzni? Van erre elég idő?

- Hogy az idő mire elég, azt mindig utólag lehet eldönteni, viszont az látható, hogy a többség változást akar. Az elmúlt 20 évben a játékszabályok kiszámíthatóak, a demokratikus keretek stabilak voltak. Nem azzal kellett foglalkoznia egy politikai pártnak, hogy a megváltozott jogi környezetben hogyan szervezze a maga életét, hanem, hogy mit csinál a kormány és ő ezzel szemben milyen alternatívát kínál. A Fidesz felforgatta a berendezkedés alapjait, az ellenzéknek a létéért kell küzdenie. A Fidesz a kénye-kedvére alakítgatja a választási, illetve a választási eljárási törvényt, s nekünk ilyen körülmények között kell egyéni jelölteket, közös listát, élén a közös miniszterelnök-jelöltet állítani. Ezzel nyár végére, ősz elejére reményeink szerint végzünk. Azt követően Magyarország jövőjéről, a jogállamiság, a biztonság megteremtéséről kell beszélnünk. A hatalom kirakat-Magyarországot igyekszik bemutatni, miközben erősen kérdéses, hogy igazi szabadság van-e az oktatásban, vagy a munka világában.

- De ez ma nem egyszerű Magyarországon. A jelenlegi árvíz például lehetőséget teremt a miniszterelnöknek, hogy a mentés élére álljon.

- Szerintem egy miniszterelnök számára nem lehet PR vagy marketing-kérdés, hogy foglalkozzon az árvízzel; ez a feladata. Abból azonban, hogy a kormányzat hogyan működik árvíz vagy hóhelyzet idején, nem vonnék le messzemenő következtetést a következő választásra nézve. Újraválasztani egy kormányt nem azért szoktak, mert egy-két természeti katasztrófát megoldott, hanem azért, mert működnek a hétköznapok, és van bizakodás a jövőben. A kormány rövidtávú hatalmi érdekei mentén működik, közép- és hosszútávon nem fenntartható ez a rendszer.

- Változást jelent-e az, hogy a kormánypárti többség a parlamentben a hét elején megszavazta a kampány-finanszírozással kapcsolatos módosító javaslatot, amelyet ön terjesztett be Molnár Zsolttal együtt?

- Hogy miért szavazták meg, azt tőlük kell megkérdezni. Az indokolásban mi egyértelműen fogalmaztunk. Ha a politikai pártok társadalmi szerepet töltenek be, nem különböznek a társadalmi szervezetektől, az egyházaktól. Ha a szerepek különbözőségén túl nem kérdőjelezik meg, hogy ez parlamentáris demokrácia, akkor nem értjük az okát, nincs magyarázat arra, hogy miért ne kapna állami támogatást az a párt, amelyet több, mint egymillió választó küldött a magyar Országgyűlésbe. Azt a másik módosító indítványunkat, amely a kormányzati kampány korlátozásáról, illetve a civil szervezeteknek a kampányáról szólt volna, már nem fogadták el. Számunkra felfogadhatatlan, hogy a parlamenti többség egyedül úgy írja meg a játékszabályokat, hogy már csak ő maga képes elindulni a versenyen, mert a versenybíró ugyancsak ő maga, a startpisztoly is nála van, a célszalagot pedig ő állítgatja. Pedig már konzervatív értelmiségiek is figyelmeztették a Fideszt arra, hogy minden igyekezet ellenére a baloldalt nem lehet megszüntetni. A baloldal egy értékrend, és egy érzés, amely jelen van a társadalmunkban.

- A gyakorlat szintjére lefordítva az eredeti fideszes javaslat azt jelentette volna, hogy a szocialista párt is sokkal nehezebben tud működni, hiszen jövőre csak a kampány finanszírozására kapott volna állami támogatást.

- Hiszek abban, hogy minél erősebben szorongat bennünket a Fidesz, annál nagyobb lesz azok tábora, akik mellénk állnak. Megtörténhet, hogy nem lesz irodánk, de ha így lesz, akkor - meggyőződésem - még többen jelentkeznek nálunk. Majd találkozunk lakásokon és onnan szervezzük a pártot, mert a hatalom nem uralkodhat mindenen. A társadalom előbb-utóbb azt mondja: elég volt! És erre június 16-a közeledtével Orbán Viktornak kell a legjobban emlékeznie. Tudnia kell, hogy a másképp gondolkodók megtalálják annak a lehetőségét, hogy összekapaszkodjanak a velük azonosan gondolkodókkal és alternatívát kínáljanak. Addig jó, míg ez jogállami keretekben zajlik, ezt hívják választásoknak. A választás ünnep, amikor az ember eldönti, milyen irányba folytatódjon a saját, és az ország jövője. Ezt a lehetőséget senki, még Orbán Viktor sem tudja elvenni.

- Ha az ünnepet nem is tudja elvenni, azért az osztogatás és a karaktergyilkosság folytatódhat, hogy az embereket meggyőzzék, a baloldalra veszélyes voksolni.

- Ezek az eszközök nem szimpatikusak, de ilyen a mai világ. Ám képesnek kell lennünk ellensúlyozni akár a politikai karaktergyilkosságokat is. Ez egyébként is csak politikai játszma. A választót azonban elsősorban az érdekli, hogy neki lehet-e picit jobb az élete, ha a változásra szavaz. Ha mi azt mondjuk, hogy igen, van megoldás, és tudjuk, mi az, akkor őt ez motiválja. Az érdekli, hogy kap-e esélyt, tud-e jövőt mutatni a gyerekének. Ma Magyarországon konzerválódik a fent és a lent. Ilyen körülménye között az emberek arra fognak szavazni, aki biztonságot, kiszámíthatóságot kínál. Csak egyetlen példa: a kormány, amely igyekszik kisajátítani a hazafias gondolkodást, miképpen számol el azzal, hogy félmillió ember elhagyja az országot - többségében fiatalok. Erre nincs megfelelő válasza, holott kellene róla beszélni, hiszen ez valamennyiünk életét befolyásoló negatív tendencia. Helyette marad az elmúlt nyolcévezés. Amivel csak azt üzenik, már nincs jövőképük, csak a hatalomhoz való görcsös ragaszkodás maradt. Meggyőződésem, a Fidesz rendszere 2014 után nem fenntartható. Örülünk annak, hogy a túlzottdeficit-eljárásból kikerült az ország, de mi lesz 2016-ban, 2017-ben? Ma nem működik a gazdaság, mélyponton van a beruházási ráta, a működő tőke nem a jön Magyarországra. Szép számokat hallunk, de ettől még nyitva marad a kérdés, hogy miért nem indul el Kecskeméten a Mercedes új beruházása.

- Minden nap azt halljuk, hogy Magyarország jobban teljesít. Naponta ismétlik például, hogy nőttek a reálkeresetek.

- Nagyon cinikus magatartás ez. Azt mondják, hogy Magyarország jobban teljesít és 4,2 százalékkal nőttek a reálkeresetek, miközben a 2012-es évben 3,5 százalékkal csökkentek. Az infláció tényleg alacsony, de mitől? Nincs beruházás és nincs fogyasztás. Csökkent az import, az emberek nem tudnak költeni. Ma négymillió ember él létminimum alatt, olyan családban, ahol az egy főre jutó jövedelem nem éri el a 66 ezer forintot. Másfél millió ember mélyszegénységben van, minden ötödik családban gondot okoz a rezsi kifizetése és minden harmadik gyermekes családnak a havi életük működtetése is gond. Na, ilyen országban furcsa arról beszélni, hogy jobban teljesít. Magyarországgal szemben 2004 óta folytatnak túlzottdeficit-eljárást, ami nem öröm, de 2010-ig ennek ellenére voltak beruházások, érkezett működő tőke a gazdaságba. Most kikerültünk az eljárás alól, de milyen áron? Az állam nem magán takarított meg, hanem adókat vetett ki. Hol van már az az ígéret, hogy az adóbevallás elfér egy söralátéten? Az adócsökkentés kormánya az elmúlt három évben a legtöbb adót vezette be, amit mi fizetünk meg. Mert bárki bármit mondjon a tranzakciós adót nem a Posta fizeti, ahogy a telefonadót sem a szolgáltatók, hanem az, aki telefonál. A biztosítási adót nem a biztosító fizeti, hanem az állampolgár, aki biztosítást köt. Az Európai Unió is úgy fogalmazott, hogy változatlanul vannak kockázatok. Egyébként az, hogy egyszer valamely országgal szemben megszűnik az eljárás, nem jelenti azt, hogy később ne lehetne újra alkalmazni. Ma ilyen értelemben a jónak hirdetett kormányzás hamis, bármit is mond a fideszes kommunikáció.

- Ennek szellemében ősztől mit tesz a szocialista párt?

- A kampány már február óta tart és szeptembertől a Magyar Szocialista Párt, illetve a szövetségesei is kampány üzemmódban lesznek. Izgalmas, nagyon mozgalmas hét-nyolc hónapnak nézünk elébe a választásokig. Utcáról, utcára, fórumról fórumra járva el kell mondani, hogy van alternatíva azzal szemben, ami ma Magyarországon zajlik.

Fazekas Ágnes, Sebes György / Népszava