mszp.hu | Belföld, Külföld | Kövér László
2014. október 26. 12:08

Nem hagyjuk, hogy Kövér kivezesse hazánkat Európából!

EP-képviselői nyíltlevél-sorozat Magyarország polgáraihoz (12.) - Nem hagyjuk, hogy Kövér kivezesse hazánkat Európából, avagy kétezer-egyszázhetven órával Orbán tusványosi beszéde után
EP-képviselői nyíltlevél-sorozat Magyarország polgáraihoz (12.) - Nem hagyjuk, hogy Kövér kivezesse hazánkat Európából, avagy kétezer-egyszázhetven órával Orbán tusványosi beszéde után
 
A Fidesznek úgy látszik tényleg semmi sem drága és semmi nem számít. Készek akár végletesen elszakítani magyar hazánkat az európai közösségtől, készek szembemenni minden történelmi elődünkkel, akik Nyugat-Európa felé vitték Magyarországot. Kövér László, az egyik magyar közjogi méltóság (!) azt találta mondani legutóbb, hogy Brüsszel továbbra is Moszkvára emlékezteti és ha ez az unió jövője, "akkor érdemes lenne elgondolkodni azon, hogyan kellene ebből szép lassan, óvatosan, de kihátrálni". A politikai teljesítményként egyelőre csak köddé vált milliárdos beléptető-kapukat és trágár kommenteket felmutatni képes Deutsch Tamás pedig (európai parlamenti képviselőként!) még rá is tett egy lapáttal, mondván: a házelnök pontosan írja le az unió működésének problémáit, számukra elfogadhatatlanok a Magyarországot sújtó törekvések.
 
Legyen világos: eleddig az Európai Unióból való „kihátrálásról” csak a szélsőséges Jobbik beszélt nyíltan, a Fidesz sunyi, kétértelmű mondatokat használt. Most viszont, hogy a közös európai értékek folyamatos szembeköpése után figyelmeztetéseket kap a magyar kormány (és nem Magyarország!), a rezsim prominensei máris „óvatos” kilépést vizionálnak. Szeretném egyértelművé tenni: aki ki akarja vezetni a Magyar Köztársaságot az európai közösségből, az durva hazaárulást követ el!
 
Igen, hazaárulást. A kilépéssel ugyanis lemondanánk a magyarság érdekeinek az európai döntéshozó fórumokon való képviseletéről, lemondanánk az országot jelenleg életben tartó uniós fejlesztési támogatásokról, lemondanánk a szövetségi hálónk biztosította közösségi védelemről. Aki „kihátrálásról” beszél, az Magyarország végzetes legyengítéséről, elsorvasztásáról, zárványosításáról beszél. Hazánk európai uniós tagsága nem áldozat, hanem alternatíva nélküli nemzeti érdek. Orbán Viktor korábban azt mondta: „katasztrofális döntés lenne”, ha kilépnénk az Unióból, mert „az életszínvonal a felére csökkenne, az államadósság pedig  drasztikusan megemelkedne”. Legutóbb, az EU-ellenes Jobbiknak válaszolva, a parlamentben egyenesen azt állította: az Unióból való kilépés „felérne az öngyilkossággal”. Ideje lenne a Fidesznek verbális orosz rulett helyett egyenesen beszélnie és világosan kiállnia az európai közösség értékei mellett. A mi közösségünk és a mi értékeink mellett.
 
Addig, én továbbra is minden héten meg fogom kongatni a harangokat. Mert demokrataként ez a dolgom.
 
Ujhelyi István,
az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő