mszp.hu | Belföld
2020. május 10. 18:49

Nem hajlandó megválaszolni az operatív törzs, hogy hány beteget raktak ki a kórházakból

Három hete várom az operatív törzs vagy a kórházak válaszát azokra a kérdéseimre, amelyekből kiderülne, hogy pontosan hány beteg embert raktak ki a kórházakból a veszélyhelyzeti intézkedések alapján.
Ezek nem voltak bonyolult kérdések – mennyi aktív ágy van az intézményben, hány beteget kellett hazaküldeni az ágykiürítés miatt, végeztek-e rajtuk vírustesztet, értesítették-e a beteg lakóhelye szerinti önkormányzatot, hány tervezett műtétet kellett elhalasztani –, lényegében bármely kórházigazgató álmából felébresztve is tudott volna válaszolni ezekre a kérdésekre. Amint azóta kiderült, a kórházak erről napi jelentésekben adtak tájékoztatást az operatív törzsnek.

A kérdéseimről tudnak: mind a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője, mind az EMMI államtitkára ígéretet tett a válaszadásra.

„Én is azt gondolom, hogy nem olyan bonyolult, és választ is fog rá kapni.” (Farkas Örs az ATV Egyenes Beszéd című műsorában 2020. április 27-én)

„Elnök úr kérdezte, hogy Tóth Bertalan frakcióvezető úr megkapja-e a választ. Április 20-án nyújtotta be a levelét, tehát még van időnk a válaszra, de természetesen választ fog kapni a miniszter uraknak címzett levelére. Minden írásbeli kérdésre válaszoltunk az elmúlt időszakban is." (Rétvári Bence az Országgyűlés népjóléti bizottságának ülésén, 2020. április 28-án).

Ma május 10-e van, minden válaszadási határidőn túl vagyunk. Azt már megszoktuk, hogy a kormányzati tisztviselők időnként nem mondanak igazat, máskor elferdítik az igazságot. Ezeken kívül viszont nyíltan és egyenesen hazudnak. Ami dühítő, hogy a 36.000 ágy erőltetett kiürítése miatt, emberek haltak meg otthonaikban, családok ezreire tettek hatalmas terhet – érdemi segítség nélkül, eközben pedig tízezrek nem jutottak hozzá az életüket, egészségüket könnyebbé tevő egészségügyi ellátáshoz. A miniszter pedig mindezeket az egyedi eseteket szórakoztató történetként éli meg.

Tisztelet és köszönet az egészségügyben dolgozóknak! A munkájukért ők magasabb fizetést, az emberek pedig a valódi gyógyulás esélyét érdemelnék.

Azt pedig Önökre bízom, hogy az egészségügy irányítása ezek után mit érdemelne...

Tóth Bertalan
az MSZP elnöke, frakcióvezető