mszp.hu | Belföld
2023. augusztus 22. 13:09

Nem hatalmas tűzijátékra, hanem az uniós forrásokra van szüksége Magyarországnak

Nem hatalmas tűzijátékra, hanem az uniós forrásokra van szüksége Magyarországnak
Az MSZP szerint kollektív szerződésre van szükség, mely a vendégmunkásokra is vonatkozik, így a dolgozók is védve lehetnek, mind a munkakörülmények és a munkabiztonság, valamint a bérek tekintetében is, valamint az érdekképviseletek is erősödhetnének. Dr. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a hétfő esti Egyenes Beszédben elmondta, Magyarországnak hatalmas szüksége van az uniós pénzekre, ilyen gazdasági helyzetben pedig nem tűzijátékra kell milliárdokat költeni, hanem mindent megtenni az EU-s források megérkezéséért.

Az olyan ünnepek alkalmával, mint az augusztus 20-i államalapítás, mindig érdemes megvizsgálni milyenek a körülmények egy adott országban. A fideszes kormány tovább folytatja a már megszokott propaganda terjesztését, a hatalmas összegbe kerülő államalapítási ünnepség pedig csak azt a célt szolgálja, hogy az emberek figyelme ne a mindennapi megélhetési problémákra irányuljon. 

Dr. Tóth Bertalan kitért arra is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök milyen országok politikai vezetőit fogadta a nemzeti ünnepen, elmondta, ő jobban örült volna, hogyha nyugati országok vezetői is meg lettek volna hívva. Megjegyezte, sokkal örömtelibb lenne, ha azt is lehetett volna ünnepelni, hogy Magyarország hozzájuthat a 30 milliárd eurós EU-s támogatáshoz, melyre a magyar vállalkozásoknak, az építőiparnak, az innovációknak, egyetemeknek és a kutatásfejlesztésnek hatalmas szüksége van. A gyenge forintárfolyam, a hatalmas költségvetési hiány, a zsugorodó GDP és az építőipar visszaesése is egyre nagyobb méreteket ölt, az uniós források tudnának csak a helyzeten javítani.

Az MSZP frakcióvezetője emlékeztetett, a meglepően rossz GDP-adatok mindenkit váratlanul értek, a költségvetésben pedig az uniós források meg nem érkezése miatt keletkezett tetemes hiány. Az inflációt a kormány kommunikációja szerint „térdre rogyasztották”, azonban az jelenleg továbbra is Európa legmagasabbja, 17,5 százalékkal. A kormány lépései tehát az áremelkedések megfékezésére teljes kudarcnak bizonyultak.

Az Európai Bizottság elvárásai a magyar kormány felé a legtöbb esetben a jogállamiság helyreállítását és a korrupció visszaszorítását célozzák. A kormány azonban úgy viszi keresztül a parlamenten a látszólag az uniós igények kielégítését célzó intézkedéseket, hogy azokról már csak szavazni tudnak az országgyűlési képviselők, beleszólásuk nincs. Így volt ez az igazságügyi reformcsomag esetében is, amit egy Törvényalkotási bizottság módosító indítványaként terjesztett a parlament elé a kormányzat. Az Európai Unió egyik legnagyobb problémája a hazai helyzettel az igazságszolgáltatás függetlenségének hiánya, hiszen egy olyan gazdasági társaságban, mint az EU, ott megengedhetetlen, hogy a sokszor a gazdaságba is bele tudjon szólni a kormányzat az igazságszolgáltatás befolyásolásával.

Az MSZP országgyűlési képviselője kiemelte, a kormánynak a béremelésekkel kapcsolatban is adóssága van, hiszen nagyon magas volt az infláció, a minimálbér és a bérminimum évközi emelése pedig még várat magára, még idén végre kellene hajtania a kormánynak. Az európai minimálbér átültetését pedig elvileg szintén folyamatba helyezte a kormányzat, azonban konkrét tárgyalásokról még nem hallani. Fontos leszögezni azonban, hogy az uniós pénzek megérkezése az egyetlen megoldás arra, hogy a kormányzat végre tudja hajtani minden ígéretét, többek között a béremelésekre tekintettel is, hiszen mind az egészségügyi dolgozók, mind pedig a pedagógusok tekintetében egyre sürgetőbb lenne a fizetések felzárkóztatása.

Dr. Tóth Bertalan szerint érthetetlen, hogy a miniszterelnök hogy nem szégyenkezik a jelenlegi oktatási helyzet miatt, hiszen már 1600 pedagógus hiányzik a rendszerből, a fizetések pedig hosszú ideje méltatlanul alacsonyak. A pedagógushiány miatt pedig rengeteg iskola indítja a következő tanévet szaktanár nélkül. Az MSZP frakcióvezetője felhívta a figyelmet arra a kettőségre is, hogy miközben több milliárd forintból tart hatalmas tűzijáték a kormány, addig az iskolák hatalmas tanárhiánnyal kénytelenek megkezdeni a tanévet, mivel a tanári fizetések rendezésére nem költ a kormány.

„Tény és való, hogy most már a százezret meghaladja a külföldi munkavállalók száma Magyarországon, és ez még növekedni fog az elkövetkezendő időszakokban” – emelte ki dr. Tóth Bertalan. A legnagyobb problémának pedig azt tartja, hogy a Magyarországra érkező vendégmunkásokra nem vonatkoznak azok a szabályok, melyek a magyar dolgozókra igen. Ilyen például az, hogy nem lépnek be a szakszervezetekbe, kevesebb pénzért vállalnak munkát, kevésbé érdekli őket a munkavédelmi szabályok betartás. Mindezeknek köszönhető, hogy egyre több olyan balesetről hallani, ami a laza munkabiztonság miatt történnek meg. Dr. Tóth Bertalan kiemelte, félő, hogy igazodási pont lesz egy idő után a csökkent munkavédelem és az alacsony munkabér, az MSZP ezért javasolja, hogy kollektív szerződése legyen azoknak a vállalatoknak a szakszervezetekkel, akik vendégmunkásokkal dolgoznak. A Magyar Szocialista Párt ezért be is nyújtotta a parlamentnek az ezt célzó törvényjavaslatot, így a dolgozók is védve lennének és a szakszervezetek is erősödnének.

Kapcsolódó párttagok