mszp.hu | Belföld
2021. március 03. 08:52

Nem hiba, bűn - irracionális a kormány ragaszkodása az új szolgálati jogviszonyhoz

Nem hiba, bűn - irracionális a kormány ragaszkodása az új szolgálati jogviszonyhoz
Irracionális, értelmezhetetlen a kormány ragaszkodása az új szolgálati jogviszonyhoz; az MSZP azt kezdeményezi: függesszék fel a végrehajtását – mondta Mesterházy Attila szocialista képviselő az ATV-ben kedden.

„Ilyen körülmények között egy ilyen horderejű változtatást végigverni az egész egészségügyi rendszeren, az nem hiba, hanem bűn” – mondta Mesterházy a tévé Egyenes beszéd című műsorában.

Egyre többen kerülnek kórházba és lélegeztetőgépre, a miniszterelnök lehetséges szigorításokról beszél, „pont ilyenkor ezt az egész rendszert rezegtetni, elbizonytalanítani, frusztrálni, az egy őrültség, bevallom őszintén” – mondta.

Hiába mondja kormány, hogy az egészségügyi dolgozók 90-95%-ban aláírták az új szerződésüket, ha 5000 ember kiesik, „az sem kis szám”, mert már így is nagyon sok ember hiányzik az egészségügyből. A pályaelhagyás pedig fél-egy év csúszással is jelentkezhet, mert a dolgozók esetleg akkorra tudnak alternatívát találni maguknak – mutatott rá.

„Igazából nem tudtak mit csinálni a az orvosok, hiszen volt, aki lehet, hogy fenyegetve is érezte magát, volt, akinek nem volt más lehetősége” – húzta alá.

Azt mondta, még a reformot támogató orvosok szerint is „egy biztos, hogy káosz lesz belőle; és amikor káosz van, akkor a beteg a végén (…) biztos, hogy ráfarag”.

Az MSZP kezdeményezéséről, hogy a kormány függessze fel a törvény végrehajtását, azt mondta: az a baj, hogy eddig se volt egyeztetés a szakmai és érdekvédelmi szervezetekkel, és „nem mindegy, hogy ezt a törvényt erőszakolják rá az egészségügyben dolgozókra, vagy elkezdenek egy párbeszédet”.

Mert bár lehetnek a törvénynek jó és megőrzendő elemei, és lehet, hogy „olyan helyen avatkoztak be” a rendszerbe, amivel elkezdhetik később kikényszeríteni a rendszer más elemeinek az igazodását, „ez így semmiféleképpen nem jó”, „ész nélkülinek tűnik számomra”, olyannak, hogy „már csak azért sem engedünk” – mondta.

Hozzátette: nem érti, miért nem rendelnek jelentős fejlesztést, forrásokat az egészségügybe, hiszen a hiányzó forrásokat vissza kell pótolni, és nemcsak a bérek területén, hanem mindenütt.

Elmondta: Szíjjártó Péter külügyminiszter nem adott egyértelmű választ a kérdésére, hogy miért nem köti le Magyarország az összes, lélekszám-arányosan Magyarországnak járó, az Európai Unióban engedélyezett vakcinát. Ezt „teljesen értelmezhetetlennek” nevezte. Közölte: számítása szerint durván a felét köti csak le a magyar kormány annak, ami Magyarországnak járna.

Elmondta: ő is, és az összes ellenzéki politikus minden egyes alkalommal mindenkit fölszólít arra, hogy oltassa be magát, azzal, „amiben bizodalma van”. Legyen önkéntes az oltás, „viszont szabadon kell, hogy választhassunk”.

„Az a jó, ha minél többen esnek át az oltáson, hiszen ebből a helyzetből csak így tudunk kikecmeregni” – hangsúlyozta.

Megjegyezte: Lengyelország nem fogadja el sem az orosz, sem a kínai vakcinát a karanténszabályok alóli mentesítésre, és még nem tudni,hogyan 

Kapcsolódó párttagok