Belföld, Gazdaság | Sárisáp falujárás fórum
2013. február 22. 14:35

Nem ígérünk csodát és nem beszélünk a levegőbe

Telt ház, zsúfolásig megtelt terem fogadta a szocialista politikusokat Sárisápon. A művelődési házban tartott eseményen Winkfein Csaba, az MSZP Komárom-Esztergom megyei alelnöke köszöntötte a résztvevőket. Az alaphangulatot a Farkasházy-Selmeczi duó adta meg. Ezt követően a párt megyei alelnöke már nem csupán köszöntőt mondott, hanem hosszasan sorolta az Orbán-kormány ígéreteit, amelyek az esztergomi térségre vonatkoztak. A 10-es út, az M0-ás északi gyűrűje, teherhíd Esztergomnál, ezek csak ígéretek maradtak. Winkfein Csaba arról is szólt, hogy a térségben nemhogy új munkahelyek jöttek volna létre, hanem munkahelyek sokasága szűnt meg, a fiatalok sorra hagyják el az országot, ezt “teremtette” meg Orbán – mondta az alelnök.

A humoristák és Winkfein Csaba alaposan “bemelegítették” a közönséget, majd érkezett a pódiumra Lukács Zoltán megyei pártelnök, s fokozva a hangulatot kijelentette: Orbán és oligarchái ezt az országot kifosztották és átverték! Ilyen Magyarországot szeretnénk? Ahol napról napra félmillió gyerek éhezik? Nem kérünk Orbán rablógazdálkodásából – jelentette ki a szocialista politikus. Majd tájékoztatta a közönséget a nap eseményeiről, a szakszervezeti vezetőkkel történt tárgyalásokról, a megyeszerte szervezett fórumokról, kitelepülésekről.

Vastaps fogadta Mesterházy Attilát, a párt országos elnökét, aki szintén szembesítette a kormányt az ígéretekkel és a valósággal. – A választások után nagy volt a várakozás, az emberek azt gondolták, hogy a 2/3-dal nem visszaélni fognak, hanem az ország javát szolgálják majd – mondta. – Akkor is jeleztem, ez nem így lesz, vissza fognak élni a kétharmaddal. Nem kívántam, hogy így legyen, nem is kívánhatja senki, de sajnos bekövetkezett – hangsúlyozta Mesterházy Attila. – Ígértek 1 millió munkahelyet. Két és fél év telt el, s ha nem számoljuk a közmunkát, akkor mintegy százezerrel kevesebb a munkahely. Persze, a kormány büszke a közmunka programjára, miközben 47 ezer forintot ad érte, ráadásul azt mondják: ebből meg lehet élni – tette hozzá. – Arról az ígéretről már ne is beszéljünk, hogy 2 hét alatt akarták rendbe tenni a közbiztonságot. Ha megnézzük a mostani statisztikai adatokat, akkor kiderül: nemhogy 2 hét alatt, de két év elteltével sem változott a helyzet – hívta fel a figyelmet a pártelnök.

Mesterházy Attila a gazdasági helyzettel kapcsolatban is szembesítette a kormányt a kudarcaival. – Matolcsy, a mágus, fantasztikus növekedést ígért. – Növekedés? – tette fel a költői kérdést az elnök. – Orbánék a 2011-es konvergenciatervben 3 százalék feletti növekedést vártak a 2011-2013 közötti évek mindegyikére. De még a tavalyi év tavaszán is azt gondolták, hogy 2012-ben minimális növekedés lehet. A valóság: 2012-ben -1,7százalékos változás. Az utolsó negyedévben brutális, 2,7 százalékos volt a visszaesés. Az országot újraiparosítani akaró kormány 7,6 százalékos ipari recessziót hozott össze decemberre.


Mesterházy Attila a 10 százalékos a közüzemidíj-csökkentéssel kapcsolatban elmondta:  –  Az odáig rendben is volna, hogy a háztartásoknak kevesebbet kelljen rezsire költeniük. Ezzel egyetértünk, üdvözöljük. Nem mehetünk el persze szó nélkül amellett sem, mi az oka annak, hogy az emberek minden negyedik forintjukat rezsire költik. Ez a kormány katasztrofális gazdaság- és szociálpolitikájának következménye. Ki ne örülne, hogy csökken a rezsi? Csak közben minden más drágul, a banki átutalástól a kenyérig, a tanulástól a benzinig. A mostani rezsicsökkentésnek hosszú távon isszuk meg a levét: az energiarendszer karbantartása, fejlesztése sínyli meg. Többe kerül majd, mint gondolnánk – emelte ki. – Ugyanazok járnak igazán jól, akik az egykulcsos adóval és az adókedvezménnyel is a legtöbbet nyerték. Orbán Viktort egyetlen szempont vezeti: saját barátait és üzletfeleit akarja minél több pénzhez juttatni. S ha már a barátoknál tartunk, nézzünk egy Komárom-Esztergom megyei példát. Mit gondolnak, hogy egy beruházás egyik földmunkájára ki nyert el 4 és fél milliárdot? A Közgép, Simicska. Nem lett volna itt a megyében olyan helyi vállalkozó, aki megkaphatta volna ezt a munkát? – tette fel a kérdést Mesterházy Attila.

– A kormány megígérte, hogy megvédi a nyugdíjakat, nyugdíjasokat – tért át az újabb témára az elnök. – Miközben azt látjuk, hogy csökken a gyógyszertámogatás, a 27 százalékos ÁFA és az egekbe szökő árak pedig folyamatosan veszik ki a pénzt a nyugdíjasok zsebéből. Miközben Kósa Lajos odáig ment, hogy azt mondta, el kellene venni a nyugdíjasoktól a szavazati jogot és odaadni a fiataloknak. Micsoda agyament dolog ez? Azoktól elvenni bármit is, akik felépítették ezt az országot? Az Orbán kormány ráadásul odáig juttatta az országot, hogy a még most is a nyugdíjasoknak kell segíteni a gyerekeiket, unokáikat, apadó forintjaikból. Mert nagyon sok esetben ez a helyzet.


S, ha már korosztályok, akkor Mesterházy Attila szólt a fiatalokról is, vagyis az oktatás kaotikus állapotáról. Elmondta: – Lassan annyit hazudik a kormány, mint ahány forintot kivon a felsőoktatásból. A "nincs tandíj", "nincs keretszám" szövegek egymás után buknak el a valóság próbáján. Idén 42 milliárd forintot von ki a Fidesz a felsőoktatásból. 2010 óta összesen 60 milliárdra rúg az elvonás.

– Az unortodox rezsim megbukott – jelentette ki Mesterházy Attila. -A mi dolgunk, hogy felkészüljünk a fordulatra. Az MSZP programja igazságos adórendszerről, a vállalkozások segítéséről, energia- és háztartásbarát közszolgáltatásokról, megerősített oktatásról és egészségügyről szól. Nem ígérünk csodát és nem beszélünk a levegőbe. De akármilyen nehéz is lesz, az emberekkel együtt visszavesszük a Fidesz által elrabolt jövőt.