mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Egészségügy
2021. február 02. 12:22

Nem jelent meg a kormány a hétfői rendkívüli parlamenti ülésen

Nem jelent meg a kormány a hétfői rendkívüli parlamenti ülésen
Az ellenzék vizsgálóbizottságot hoz létre, hogy az élet újraindulását segítse. Most már hatalmas a felzúdulás az elhibázott kormányzati járványkezelési intézkedések miatt, a fideszesek pedig bujkálnak a felelősségre vonás elől.

Törvényadta kötelessége az ellenzéknek a kormányt ellenőrizni – fejtette ki Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP és Lukács László György, a Jobbik országgyűlési képviselője kedd reggel az ATV Start című műsorában.

„A járvány-kezelés értékelésére az ellenzék három témában is kezdeményezte vizsgálóbizottság felállítását, hiszen a képviselők törvényi kötelessége a kormányt ellenőrizni, a kormánynak pedig kötelessége lenne válaszolnia” – mondta el Bangóné a hétfői parlamenti ülésről, melyen nem jelentek meg a kormányzat képviselői.

Lukács László arra világított rá, hogy az emberek dolgozni szeretnének, a távol maradó kormánypártiakat sajnálatos módon nélkülöző vizsgálóbizottságra ezért is van szükség.

 „Ha valóban annyira bátor lenne a 133 fideszes képviselő, amennyire Orbán állítja, akkor bejöttek volna dolgozni, de így a legnagyobb bajban lévő választópolgárokat nézik le” – mondta a szocialista képviselőnő.

Kiemelte, ennek ékes példáját látja a társadalom az oltás ügyében is. „Mondja meg bárki, hogy a focistáknak miért kell előbb oltást kapni, mint mindenki másnak? Mikor ismerhetjük meg az oltási tervet? Mit csinált december előtt a kormány? Elmentek adriázni. Az ellenzéki pártok, az MSZP, a Jobbik benyújtották a megfelelő javaslatokat, csak hallgatni kellett volna rájuk. A vizsgálóbizottság azért is kell, hogy a szakma is el tudja mondani a véleményét”.

Lukács hozzátette, a bizottság feladata az is, hogy minden szakember mondja el, milyen lazító intézkedéseket kellene most már megtenni.

A most közzétett képviselői vagyonnyilatkozatok kapcsán az ellenzéki politikusok egyetértettek abban, hogy a kormány nem mer a valós információkkal a társadalom elé állni: ez látszik a vagyonnyilatkozatokból is, amit a Jobbik be- és kilépéskor való vagyonosodási vizsgálattal, az MSZP pedig emellett a vagyonbevallások adatmezőinek pontosításával szeretne jobbá tenni.

„Az MSZP részéről többször kezdeményeztük, hogy változtassuk meg a vagyonbevallások rendszerét. Mi azt gondoljuk, hogyha egy politikus tisztességes, akkor nincs takargatnivalója. Felnőtt módjára kell a polgárokat kezelni, és sürgősen bevezetni a vagyonbevallások formájának pontosítására tett ellenzéki javaslatokat” – hangsúlyozta Bangóné Borbély Ildikó.

Kapcsolódó párttagok