Népszava
2011. október 17. 11:00

Nem jó a kétkulcsos sem a nagycsaládosoknak

A három gyermekes családoknak legalább 550 ezer forint körül kell keresniük jövőre minden hónapban ahhoz, hogy több maradjon nekik a fizetési borítékban, mint idén - ez a kézzelfogható eredménye Matolcsy György legújabb ötletének. A négy nebulót nevelőknek viszont a 600 ezer forint is kevés ehhez. Mindez azok után, hogy a kormány kiemelt célja volt az adórendszer átalakításával a családosok támogatása.

A 16 százalékos, egykulcsos személyi jövedelemadó legújabb áldozatai a gyermeket nevelők - derül ki a parlamenthez pénteken benyújtott jövő évi adótervekből. Tekintettel arra, hogy az adójóváírás miatt a havi 202 ezer forint alatt keresők akár havi tízezer forinttal is kevesebbet vittek volna haza, Matolcsy György nemzetgazdasági tárcája úgy döntött, hogy kompenzációt nyújtanak nekik. Először úgy gondolták, hogy kivezetik havi 202 ezer forint felett a szuperbruttósított adóalap felét. Alig néhány nappal később a múlt pénteken látott napvilágot az újabb változat: marad a teljes szuperbruttó adóalap, vagyis a bruttó bér 1,27-szerese után kelljen személyi jövedelemadót (szja) fizetni. Ennek viszont tragikus következményei vannak a gyermeket nevelőkre. A jóindulatú magyarázat erre: valószínűleg elkerülte a kormány figyelmét. Ez ugyanis homlok egyenest ellentétes a választási és azután is hirdetett programjukkal.

Akinek nincsen gyermeke, és legalább 220 ezer forint körüli összeget keres jövőre, az már kicsit többet kap nettóban, mint idén. Egy fiatalkorút dédelgető szülőnél szintén itt van a határ. Más kérdés, hogy szabad-e azt mondani: jól járnak, akik ennél többet keresnek, hiszen nevetséges összeggel, 2-3-4-5 ezer forinttal marad nekik több a zsebükben, miközben csak a kormány 4 százalék feletti inflációval számol. Érdekes ugyanakkor, hogy a havi 200 ezer forint alatt kereső egy gyermekesek akár 8 ezer forinttal is kevesebbet kapnak, miközben a gyermektelenek "csak" az új minimálbér környékén, vagy annál alacsonyabb fizetésnél vesztenek ennyit.

Még megdöbbentőbb a legújabb adótörvény javaslat hatása a nagy családosokra. A két gyermekeseknek szintén legalább 220 ezer forint körül kell keresniük ahhoz, hogy nyerjenek a jövő évi szabályokkal. Itt persze nem a lottó ötösre kell gondolni, hiszen a "nagy nyeremény" összege legfeljebb 6000 forint havonta. Az adóbomba pedig a három és négy gyermekes családoknál robban. Előbbiek, ha nem keresnek minimum havi 550 ezer forintot, akkor veszítenek jövőre az új szabályokkal. Ennél is rosszabb a helyzet a négy gyermekeseknél. Ők ugyanis még havi 600 ezer forint esetén is rosszabbul járnak, mint tavaly Matolcsy György legújabb adótáblájával.

Angyal József okleveles adószakértő szerint a jogszabály előkészítők óriási bakit követtek el, amikor nem változtattak a családi kedvezményre vonatkozó szabályokon. Egy- és két gyermekeseknél gyermekenként havonta 62 500, három- vagy több gyermekeseknél pedig gyermekenként 206 250 forinttal lehet csökkenteni az adóalapot. Ami azt jelenti, hogy a 202 ezer forint fölötti jövedelemrészre alkalmazott adóalap-kiegészítés mellett nagyobb mértékben lehet igénybe venni a kedvezményt.

Mindez csak egy része a jövő évi kedvezőtlen adóváltozásoknak, amelyek a családosokat sújtják. Az áfakulcs emelkedése ugyanis szintén azoknak a legkedvezőtlenebb, akik jövedelmük túlnyomó részét a fogyasztásra kénytelenek fordítani. Ők önként áldoznak az adóhivatal oltárán, amikor januártól a jelenleg is magas 25 százalék helyett 27 százalékos áfával terhelt termékeket vásárolnak majd a boltokban. Számítások szerint jövőre legalább 5 százalékkal drágább lesz a babaruha, a pelenka, az étkezés, a játék, egyszóval minden, ami a gyermekneveléshez szükséges. A családi pótlékot pedig mindeközben befagyasztják.

Súlyos ingatlanadó a láthatáron

Akár ötszörösére is emelkedhet jövőre az építmény- és a telekadó, írja az atv.hu. Az adótörvények javaslatában ugyanis az szerepel, hogy megszűnik a négyzetméterkorlát. Helyette az ingatlan forgalmi értéke adja az adóalapot, amire az önkormányzatok akár évi háromszázalékos adót is kivethetnek. Ezzel együtt több kedvezmény is megszűnne. Ez sokak szerint bújtatott vagyonadó, amely ellen a Fidesz ellenzékben erősen tiltakozott.

Füsi Piroska / Népszava

Az eredeti cikk az alábbi linken olvasható:

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=481849