Nem jó az irány - Országgyűlés

Szakképzés, adótörvények, földtörvény. Ülésezett a parlament.

Nem jó irányba halad a szakképzés átalakítása

Sós Tamás a felnőtt- és szakképzésben zajló átalakítást drasztikusnak nevezte és közölte: a kormány az alacsonyabb szint felé tereli a képzést, ezzel pedig csökkenti az ország versenyképességét és növeli a társadalmi különbségeket.

Szerinte nem lehet minden szakmát három év alatt megtanítani, van, amit kettő, van, amit négy év alatt kell. Minderről az érintettekkel is konzultálni kellene - hangsúlyozta a politikus, aki szerint jobban kellene segíteni a gyakorlati képzést és fel kellene mérni, melyek a hiányszakmák.

Adótörvények a gazdasági növekedés ellen

Szekeres Imre szerint kiszámíthatatlanság, csalárdság, átláthatatlanság jellemzi a kormány gazdaságpolitikáját. Az elmúlt két évben átlagosan háromhetente változtatták meg az adószabályokat, 25 új adót vezettek be mindenféle hatástanulmány, egyeztetés nélkül - sorolta, majd megjegyezte: a mostani adómódosítás már a nyolcadik idén.

A javaslatok között van előremutató elem is, de összességében a gazdasági növekedés, és a nagyobb társadalmi igazságosság ellen hatnak. Eközben a kiskeresetűeknél, a szociális támogatásoknál takarítanának meg - jegyezte meg a szocialista politikus.

Nemény András, az MSZP másik vezérszónoka arról beszélt, hogy az elmúlt 22 év legnagyobb megszorítása várható, több mint 700 milliárdos sarcot talált ki a kormány, ami a lakosság többsége számára napi megélhetési kérdéssé fog válni. Mint kifejtette: a szuperbruttó kivezetése a nagyobb jövedelműeknek kedvez, a regisztrációs adó változásával a gazdagok lehetőségei bővülnek, ugyanakkor a cafetéria adókulcsának emelése, a bankadó fenntartása és további áthárítása, az elmaradó béremelések, a segélyplafon bevezetése, a tranzakciós illeték mind a nehezebb sorsúakat fogják érinteni.

A kis- és középvállalkozók az iparűzési adóalap kiszámításának változását fogják megszenvedni - jegyezte meg.

A szocialista politikus szerint a kormány adó-, társadalom vagy oktatáspolitikájának mindig az a vége, hogy a rossz helyzetben lévőket még rosszabb helyzetbe hozza, még azokkal kivételez, akiknek jobban megy a soruk.

A földtörvényjavaslat általános vitája - Növénytermesztő-centrikus a törvény

Gőgös Zoltán szerint a javaslat a tulajdonhoz jutás szabadságát túlzottan korlátozza, ráadásul az ellenzéki politikus szerint az új földtörvény nagyon növénytermesztő-centrikus. A szocialista képviselő szintén bírálta a tervezetet, mert szerinte nagyon sok esetben nem szakmai, hanem politikai érvek mentén alkotják meg az új földtörvényt a kormánypárti képviselők.

Többkulcsos személyi jövedelemadót!

A szocialista Göndör István és Gúr Nándor egyaránt a többkulcsos személyi jövedelemadó visszaállítását sürgette. Gúr Nándor szerint a kormány összesen több mint 760 milliárd forintos megszorító csomagjai együtt átlagosan évi 300 ezres terhet jelentenek az embereknek, amit az alacsonyabb jövedelműek szenvednek majd meg leginkább.