mszp.hu | Belföld | Biztonságpolitika
2021. július 26. 13:21

Nem jött el a Fidesz a Pegasus-botrány miatt összehívott Nemzetbiztonsági bizottsági ülésre

Nem jött el a Fidesz a Pegasus-botrány miatt összehívott Nemzetbiztonsági bizottsági ülésre
A távolmaradás sokak szemében felér egy beismerő vallomással. Az ellenzék szerint mindenkire szükség van, hogy 2022 után ismét jogállam legyen, amely nem hallgatja le saját állampolgárait úgy, mint a Fidesz-kormány. Az országot megrázó, botrányos Pegasus-ügyről az őszi ülésszak első reggelén végre lehullhat a lepel.

Igyekeznek a kormánypártok a lehallgatásokért való politikai felelősségre vonást megúszni, mindenféle kibúvókat keresnek, hogy elkerüljék a számadást – mondta el parlamenti sajtótájékoztatóján Stummer János, a Nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke, Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója, a bizottság tagja és Ungár Péter, a bizottság LMP-s tagja hétfőn, a bizottság kormánypártok által elszabotált ülése után.

Stummer János bejelentette, a Nemzetbiztonsági bizottság ellenzéki tagjai a gyakorlatilag elmaradt ülés után megegyeztek, hogy kiszélesítik azt a belső ellenőrzést a Nemzetbiztonsági bizottságban, amely már a múlthét folyamán elindult és minden olyan közbeszerzési mentesítés jellegű ügyiratot, amely akár ebben, akár azt ezt megelőző ciklusban a bizottság elé került, tüzetesen át fognak olvasni. „Ha volt a bizottság előtt ez a szoftver, akkor ennek az egyértelmű bizonyítékait mi meg fogjuk találni” – ígérte.

Arra az esetre, ha kibukna, hogy Magyarország valóban megvásárolta a szoftvert, ténymegállapító vizsgálatot kezdeményezett annak kiderítésére, kik, mikor és hogyan használták azt mások megfigyelésére.

„A mai ülésen nem találkoztunk Halász alelnök úrékkal, ezért innen is jeleznénk nekik, hogy úgy készüljenek és úgy számoljanak, hogy az őszi ülésszak első munkanapjának reggeli 8 órás időpontját bátran beírhatják a noteszükbe” – mondta Stummer.

A bizottság elnöke jobbikos bejelentette, addigra fogják összehívni a Nemzetbiztonsági bizottság következő ülését, ahová elhívják majd a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot, hogy számoljanak be az elmúlt egy év munkájáról. „Ott nekik már nem lesz lehetőségük dönteni, hogy részt vesznek-e ezen az ülésen, és az ezen az ülésen elhangzott válaszokból adódóan a ténymegállapító vizsgálatot kezdeményezni fogjuk” – foglalta össze.

„A kormánypártok, a Fidesz-KDNP nem a bizottsági ülést csonkította meg, hanem a jogállamiságot és a teljes nemzetet azzal, hogy nem jöttek el” – mutatott rá Molnár Zsolt.

Aláhúzta, ezzel a kormány nyitva hagyta azok a kérdéseket, amikre nemcsak a magyar választópolgárok, hanem a teljes világsajtó kíváncsi. „Azzal, hogy nem jöttek el, minden felelősséget magukra vállaltak és megerősítették azt a közvélekedést, hogy ebben az ügyben takargatnivaló, ködösíteni való és mellébeszélni való helyzetet teremtettek”.

„Azt gondolják, hogy az igazságot el lehet tussolni ügyrendi, technikai és különböző mellébeszélésekhez vezető jogtechnikai megoldásokkal” – mondta a szocialista politikus utalva a vizsgálóbizottságokban, a parlamenti kérdéseknél, vagy akár a Nemzetbiztonsági bizottság működésénél alkalmazott Fideszes trükkökre, amellyel például határozatképtelenné tesznek egy ülést.

„Ezekkel nem lehet az igazság kiderítését megakadályozni” – nyomatékosította Molnár. „Számítunk önökre, a nyilvánosságra, hiszen a nyomásgyakorláshoz szükség van minden magyar választópolgár szavazatára, szükség van a véleményére, szükség van az aktivitására, hiszen a végleges megoldást 2022 tavaszán lehet meghozni: hogy ilyen ügyek ne legyenek a jövőre nézve, kormányváltásra lesz szükség!” – hangsúlyozta Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója.

Ungár Péter hozzátette, érthetetlen, hogy miért nem jöttek el a kormánypárti tagok a bizottsági ülésre. „Ha ma eljöttek volna, lett volna lehetőség a saját szavazóik számára is ezt az ügyet lerendezni, lezárni”.

Hozzátette, a kormány kommunikációjából tisztán látszik, hogy saját szavazóinak sem mer már a szemébe nézni, a fideszes kormány iránt pedig – ahol egy ilyen ügyben egy felelős miniszter a helyettesére, egy államtitkárra mutogat – a társadalom többségében már elveszett a közbizalom.

 

Kapcsolódó párttagok