Nem kaptak fizetést a komáromi kórház dolgozói

Havas Szófia fővárosi szocialista képviselő értesülései szerint novemberben még nem kaptak fizetést a komáromi kórház dolgozói.  

"A rendszerváltozás óta nem fordult elő, hogy egy közintézmény dolgozói nem kaptak fizetést" - jelentette ki az MSZP szakpolitikusa pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.
    
A bérfizetés elmaradásának hátteréről elmondta, hogy a komáromi Selye János Kórház esetében a nyáron struktúraátalakítást hajtottak végre.
    
"A korábbi mintegy 190 aktív ágyat megszüntették, nem kaptak finanszírozást, viszont 600 dolgozó ottmaradt az intézményben" – mondta Havas Szófia, hozzátéve: a havonta átlagosan 70-80 ezer forintért dolgozó ápolónők "nem rendelkeznek olyan tartalékokkal, hogy ezt a kaotikus egészségügyet előre meg tudják finanszírozni".
    
Szerinte további kórházakat fenyegeti az a veszély, hogy nem tudják majd kifizetni dolgozóik bérét, a kórházak igazgatóinak pedig közlése szerint megtiltotta a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI), hogy a sajtónak nyilatkozzanak.
    
Havas Szófia azt mondta, hogy az egészségügyben káosz uralkodik, a valódi átalakítás nem történt meg, és az év végéig csaknem 80 milliárd forint hiány várható az ágazatban.
    
"Fel kell vállalni ezeket a helyzeteket, végig kell gondolni, hogy struktúraváltás miatt milyen szakmai összetételre van szükség, a többieket pedig el kell helyezni más intézményekben" – közölte kérdésre válaszolva a szocialista politikus.