mszp.hu | Belföld | ügynökkérdés Kecskemét
2014. augusztus 29. 11:15

Nem kaptak választ határidőre a kecskeméti szocialisták a helyi honatyáktól, hogy kit is rejthet a „Budai” ügynök fedőnév

Július végén tartott sajtótájékoztatót Király József és Riczu Péter „Besúgó, bűnpártolók a kecskeméti Fideszben?” címmel, amely alkalmával felszólították a korábbi „hírös” városi parlamenti képviselőket, ha és amennyiben jelentettek az állambiztonsági hivatalnak, akkor vállalják fel múltjukat nyilvánosan is. Mindezt egy internetes hírportálon megjelent cikkére hivatkozva tették.

Azóta eltelt egy hónap, ám választ nem kaptak a helyi MSZP-sek. Ezért újra feltették a kérdéseket, most már konkrétan.

Király József elmondta, hogy elfogadhatatlannak tartják, hogy ügynök, besúgó múlttal bárki is közéleti szerepet vállaljon Magyarországon. Hozzátette, hogy információik szerint körvonalazódni látszik, hogy kit is rejthet a „Budai” fedőnév.

A héten megjelent HVG-ben szerepel egy cikk arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványa, a Pallas Athéné Domus Mentis 12 milliárd forint közpénz felett rendelkezhet Kecskeméten. Ennek egyik kuratóriumi tagja pedig nem más, mint Varga László, korábbi Fidesz-KDNP-s honatya, aki szintén szóba kerülhet a fenti ügynökmúlt kapcsán.

Mindezek ismeretében konkrétan is feltette Riczu Péter a kérdést: Varga László nyilatkozzék arról, hogy együttműködött-e az állambiztonsági szolgálattal?

Zárásként Király József kiemelte, hogy Matolcsy Györgyhöz, az MNB elnökéhez is levéllel fordulnak, hogy körültekintően világítsa át az MNB alapítványainak kuratóriumaiban, felügyelő bizottságaiban tisztséget betöltő személyek múltját.