Nem kérés, követelés

Legalább az inflációt elérő, 5,2 százalékos béremelést kérnek a szakszervezetek. Az MSZP nem kéri, hanem követeli, hogy a Fidesz ne csökkentse, hanem növelje a béreket és munkahelyeket!

A Fidesz annak köszönheti, hogy 2010-ben hatalomra került, hogy egymillió új, adófizető munkahelyet, valamint azonnali és nagyarányú béremelést ígért. Nem csak a gazdagoknak és a haveroknak, hanem az átlagembereknek. Ezeknek az embereknek a Fidesz ma már nem ígér semmit. Se munkát, se tisztességes béreket, csak elvesz abból, ami korábban járt nekik.

Az MSZP gazdasági és foglalkoztatási programja bárki számára elérhető. Mindkettőben az áll, hogy kormányra kerülve a szocialista párt vállalja, hogy a minimálbér évről évre a legrosszabb esetben is megőrzi a vásárlóértékét. A Magyar Szocialista Párt ezért támogatja a szakszervezetek béremelésre tett kérését.

A kérés azonban ma már kevés, mert az Orbán-kormány az elmúlt három évben többszörösen becsapta a magyar munkavállalókat: a 2013-as minimálbér-emelés is csak a reálbércsökkenés megállítására lesz elég, az utóbbi évek bérveszteségeit nem pótolja. Se bérből, se tisztességes megélhetést biztosító munkából nem lett több, csak hazug sikerpropagandából van elég, de nagyon.

Az MSZP ezért nem kéri, hanem követeli, hogy a Fidesz - ha már a választási ígéretének megfelelően növelni nem tudja, legalább ne csökkentse a fizetések összegét és a munkahelyek számát!

Gúr Nándor,
a Foglalkoztatási bizottság elnöke
az MSZP alelnöke