mszp.hu | Belföld | fúrt kutak
2018. október 20. 11:47

Nem kérünk a kút-díjból! Se most, se két év múlva

Felszólítjuk a kormányt, hogy még ebben az évben alkosson új jogszabályt, ami a vizek védelmét biztosítja, ugyanakkor megoldja a kutak legalizálását úgy, hogy használóik mentesülnek az indokolatlan igazgatási költségektől, vidék ellenes kút-díjaktól, horribilis összegű engedélyeztetési költségektől.
A jelenleg érvényben lévő jogszabály szerint, ha valakinek van a kertjében egy kút, ami engedély nélkül létesült, akkor, ha nem akar  akár 1 millió forintos bírságot fizetni, 2018. december 31-ig ezt engedélyeztetni kell. A kötelező tervezésért ki kell fizetni minimum 120 ezer forintos költséget. De ez a kút-díj akár 200 ezer forint is lehet. 
 
Az egészséges ivóvíz biztosítása állami feladat. A közműves ivóvízellátásba a lakások 5%-a nincs bekapcsolva. Így azokban a kis falvakban, ahol a vezetékes vízellátásba be nem kapcsolt lakások zöme található csak az államot terhelhetik a költségek. 
Eleve elfogadhatatlan, hogy falun jellemzően 500-1000Ft-os a vízdíj (Jobbágyiban például 740 Ft), míg a fővárosban a vízért 218,95 Ft-ot kell köbméterenként fizetni.
A falvak lakói, és a kiskert tulajdonosok konyhakertjüket locsolják annak érdekében, hogy saját termesztésű friss zöldség, vagy gyümölcs kerülhessen a család asztalára.  
 
Követeljük ezen kutak legalizálását és használóik mentesítését a megfizetetlen engedélyezési költségektől. 
A Magyar Tudományos Akadémia szerint többszázezer engedély nélküli kút van Magyarországon, míg engedély kiadására jogosítvánnyal rendelkező vállalkozó száz körüli nagyságrendben van hazánkban. Éppen ezért a határidő kitolása 2020 végéig önmagában nem megoldás, mert az engedélyeztetés ebben a formában két év alatt is végrehajthatatlan feladat, és legfőképpen vállalhatatlan költséget jelent a családok számára.
 
 
Harangozó Gábor,
az MSZP elnökségi tagja
 
Dr. Varga László,
országgyűlési képviselő