mszp.hu | Belföld | Hóman-szobor neonácik nyilas Vác
2016. február 11. 12:25

Nem kérünk a neonácikból! Nem akarunk Hóman-szobrot Vácott!

Az MSZP Pest megyei szervezete határozottan tiltakozik az ellen, hogy Hóman Bálintnak szobrot állítsanak Vácott! Felszólítjuk a város polgármesterét, hogy akadályozza meg a szoborállítást, és intézkedjen, hogy a városban semmi se legyen elnevezve Hómanról!

Tesszük ezt azért, mert a székesfehérvári Hóman Bálint Alapítvány Vácnak akarja adni azt a szobrot, amelynek felállítása hatalmas felháborodást váltott ki itthon és külföldön egyaránt. A váci Fidesz-KDNP városvezetés most azt fontolgatja, hogy vagy közterületen, vagy magánterületen helyezné el a nyilas képviselő szobrát.

Az MSZP Pest megyei szervezete a leghatározottabban elítéli, hogy Hóman Bálintnak Magyarországon bárhol is szobrot emeljenek, vagy róla bármit elnevezzenek. Hóman a Horthy-korszak vallás- és közoktatásügyi minisztereként tevékenyen részt vett a zsidótörvények kidolgozásában, és azokat meg is szavazta. Magyarország 1944-es náci megszállása után a Szálasi-féle nyilas parlament képviselője lett, és az is maradt a II. világháború végéig.

Minden olyan törekvés, amely egy ilyen embert akar elismertetni, sérti azok emlékét, akik a II. világháború előtt vagy alatt vallásuk, etnikai hovatartozásuk miatt áldozattá váltak. Hóman Bálint emlékének ápolása az újjáéledő nácizmus és antiszemitizmus szégyenteljes példája.

Kérünk minden jóérzésű demokratát, hogy csatlakozzon tiltakozásunkhoz!

Trenka István
Pest megyei elnök