MTI/mszp.hu | Belföld | Oktatás
2018. szeptember 02. 13:50

Nem kínál jövőképet az oktatási rendszer

Az MSZP szerint a magyar oktatási rendszer semmilyen jövőképet nem kínál a fiataloknak, ez azon is látszik, hogy milyen sokan kívánják elhagyni az országot és mennyien kerülnek ki képzettség nélkül az iskolákból.

Bangóné Borbély Ildikó, a szocialisták országgyűlési képviselője vasárnap, Budapesten, a hétfőn kezdődő tanév alkalmából tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, megbukott Orbán Viktor miniszterelnök oktatáspolitikája.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, a kormány állításaival ellentétben a családoknak még mindig nagy terhet jelent az iskolakezdés, erre utal például, hogy a mostani időszakban 12 százalékkal emelkedtek a felvett személyi kölcsönök. Az állam csak 12 ezer forint erejéig támogatja a tankönyvvásárlást, efelett a szülőknek kell fizetniük, ahogy a tanszereket, tornafelszerelést, a különórákat és az osztálypénzt is - fejtette ki.

Bangóné Borbély Ildikó szólt arról is, hogy az iskolákból 3 ezer, az óvodákból 500 pedagógus hiányzik, és a problémával - szerinte - a kormány nem foglalkozik. Emellett az iskolakezdés előtt derült ki, hogy a gyermekek több mint 40 százaléka a létminimum alatt él - hívta fel a figyelmet.

Kifejtette továbbá, az oktatás színvonaláról jól árulkodik, hogy 50 ezernél több 25 évnél fiatalabb közmunkást foglalkoztatnak, emellett - felmérések szerint - másfél millió magyar tervezi elhagyni az országot, akik közül 300 ezren még nem töltötték be 18. életévüket.

Az MSZP ezért az oktatási rendszer azonnali és jelentős átalakítását követeli az ágazatra fordított támogatás növelésével - jelentette ki a szocialista politikus.