Nem kis Káta

A Tápióságot az elmúlt 25 évben kevesen nevezték stabil baloldali vidéknek, ennek dacára most nem kevesen voltak kíváncsiak Mesterházy Attilára a Pest megyei Nagykátán. Hanem sokan.

Nagykáta

A 13 ezres kisváros főterét inkább eklektikusnak mondanánk, mint takarosnak, s tekintettel arra, hogy a placcon egy darab kávézó, de még egy fagyisbódé sem nyitott ki áprilisig, erős a gyanúnk, hogy nem a helyiek kedvelt közösségi terére érkeztünk.

Ennek ellenére úgy tűnik, ide is szívesen jönnek a nagykátaiak, ha van miért, illetve kiért. A kormányváltók helyi képviselői a nem kifejezetten balos körzetben maximum 50-100 érdeklődőt vártak a térre, amikor Mesterházy Attila fórumát meghirdették. Minimum 350 lett belőle. A MSZP városi elnöke azt mondta, ennyien itt még nem gyűltek össze.

Oldal István szerint Nagykáta a rendszerváltás után 16 évig nyugodt, élhető város volt, ahol a helyi jobb és baloldal békében megfért egymás mellett. Ez körülbelül 7-8 éve változott meg, amikor a Fidesz központi propagandája betette a lábát a városba, majd ennek segítségével Orbán Viktor városi helytartói foglalták el a várost. Azóta nincs itt demokrácia, a korábbi nyugodt életet pedig félelem váltotta fel.

A jelenlegi állapotokra jellemző, hogy a Mesterházy-roadshow nagykátai állomását szervező baloldali ellenzéki pártok egyetlen közeli közintézménytől, vagy önkormányzati cégtől sem kaptak segítséget ahhoz, hogy a téren beszédet mondó miniszterelnök-jelöltet kihangosítsák. (Végül egy távolabb álló civil házból hoztak áramot.)

Változás lesz Magyarországon

Baja Ferenc, a Pest megyei 9-es választókerület kormányváltásért felelős képviselőjelöltje szerint. Aki beszédében nem részletezte a programját (azt mindenki ismerheti már), beszélt viszont a tisztelet és egymás iránti megbecsülés politikájának fontosságáról, valamint arról, hogy a térségbe fejlesztések kellenek, ezért fejlesztéspolitikai szakpolitikusként ő a megfelelő ember a helyi lakosok és vállalkozók számára.

Tóbiás József megyei elnök szerint a választás tétje, hogy olyan világ lesz hazánkban, ahol keveseknek jut sok, sokaknak meg kevés, vagy olyan, ahol nincsenek sorsukra hagyott emberek. A mi világunk a harc helyett a békére, a vitára és a kompromisszumokra épül, mert mi egy igazságos, jogállami Magyarországot akarunk.

Beszéde végén egy nemzeti színű szalagokból font virágot adott át Mesterházy Attilának. Egy olyan hölgy ajándékát, aki a maga készítette kedvességet személyesen nem merte elhozni, mert fél attól, hogy akkor elveszítené a munkahelyét. Legyen ez a virág most már végig veled Attila, és a hazaszereteten túl emlékeztessen arra, hogy a védtelenek felkarolása a baloldal egyik legfontosabb feladata – mondta Tóbiás József, és átadta a szót az ajándékozottnak.

„Nagy lehet a félelem a túloldalon, ha már az áramot is féltik tőlünk” – kezdte Mesterházy Attila, hozzátéve, hogy a Fidesz által teremtett általános félelmet fel kell számolni Magyarországon, mert félelemben nincs sem demokrácia, sem jólét. Az Orbán-kormány másik két „eredményének”, a kiszolgáltatottságnak és az elszegényedésnek is gátat kell szabni a kormányváltás utána.

A rengeteg különböző arcból, és csupán a tömeg egy részére jellemző piros sálakból ítélve messze nem pusztán MSZP-szimpatizánsokból álló hallgatóság ezt követően világos válaszokat kaphatott arra, mi mindent fog tenni a Mesterházy-kormány egy igazságos, biztonságos és félelemtől mentes Magyarországért április hatodika után.